ЕС може да изиска от организациите с нестопанска цел да докладват за получаването на финансиране от чужди държави извън блока, пише Дир. бг.

Проучване, което се провежда в Брюксел, кара организациите с нестопанска цел и консултантските фирми да се притесняват, че скоро ще им се наложи да отчитат чуждестранните си приходи пред ЕС съгласно задължителни правила, подготвяни от кабинета на заместник-председателя на Комисията Вера Юрова, съобщава Playbook, като се позовава на свои източници.

В проучването, което е извършено от трета страна от името на Комисията, респондентите са помолени да посочат дали получават финансиране от страни извън ЕС. Въпросът е накарал някои да се притеснят, че на практика се включват в бъдещ списък, като отговарят на анкета, която има за цел само да информира Комисията за работата ѝ по проектозакона.

Този въпрос за финансирането “върна много хора назад”, казва Ник Айоса, ръководител на отдел “Политика и застъпничество” в Transparency International, който заяви, че е участвал в устна анкета с третата страна, провеждаща проучването. “Насочващите въпроси подсказваха, че те оценяват дали Transparency International е заплаха за демокрацията”.

Някои неправителствени организации изразиха загриженост, че ако Европа продължи да работи по своя версия на американския Закон за регистрация на чуждестранните агенти, той може да бъде използван като оръжие от силни фигури като унгарския министър-председател Виктор Орбан за притискане на продемократичните сили в тяхната страна.

Говорител на Юрова не е отговорил веднага на молбата за коментар. Нейният кабинет отговаря за разработването на пакета за “защита на демокрацията”, за който председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен говори в речта си за състоянието на Съюза, и чиято цел е да защити ключови институции от неправомерно влияние от страна на чуждестранни участници. Очаква се законът да бъде финализиран към края на май.

Но моментът е неудобен, пише изданието. Миналата седмица грузински протестиращи масово излязоха по улиците срещу закон, който щеше да обяви медиите и неправителствените организации, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, за “чуждестранни агенти”. Протестите принудиха грузинското правителство да оттегли законопроекта. “Странно е, че водим този разговор, докато това се случва в Грузия”, каза Айоса, цитиран от Politico.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел разкритикува остро закона за чуждестранните агенти в Грузия, като го нарече “много лошо развитие” за държавата.  https://epicenter.bg