ПОЛИНА ВАСИЛЕВА: ИСКАМ ДА СЪМ ПОЛЕЗНА НА ХОРАТА

0
1429

Едно младо момиче, което знае какво иска от живота и как да го постигне. Така накратко може да бъде определена Полина Василева – ученичка в 12 “д” клас на ЕГ “Гео Милев” в Добрич. Защото – колкото е красива и фотогенична /както безспорно се вижда на снимката/, толкова е и умна и устремена да сбъдне мечтите си. И без колебание, въпреки големите си успехи по английски език, тя е категорична, че иска в живота да се занимава с друго, че ако продължи с език, няма да е толкова полезна на хората.

И макар да е на тази крехка възраст, Полина вече има зад гърба си твърде интересни преживявания. Едно от тях е пребиваването й в Съединените щати, където момичето изкарва цяла учебна година. През 2009 година тийнейджърката се явява на конкурсни изпити по програмата “YES”, която за първа година се провежда в България. След няколко кръга добричкото момиче се оказва сред седемте българчета, избрани да учат в САЩ. И така – в 10-и клас учи в град Силвър спринг. “Много е различно. Градът е на 15 минути от столицата Вашингтон и всичко е много космополитно” – разказва Полина. По думите й, благодарение на програмата, в Щатите са попаднали деца от различни държави, но основно такива, чиито родители са посланици, дипломати. Не зная точно от колко страни имаше ученици, но в коридора бяха подредени знамената на всички държави, а те бяха над 50, споделя Полина. Сред съучениците й през тази учебна година е имало деца дори от Бирма и Кот д’Ивоар. Тийнейджърката разказва, че по всички предмети накрая е получила оценка А, която е най-високата. При завръщането си в България обаче се наложило да държи приравнителни изпити по всички предмети, защото наученото в Щатите не било признато.

Учебната година в САЩ не е единственият успех на Полина. В 11 клас печели първо място на национална олимпиада по английски език. “Успехът беше очакван, защото и в 8 и 9 клас пак бях на първо място” – скромно споделя момичето. Също в 11 клас става втора на състезание по английски език между Кеймбридж-училищата. Полина допълва, че първото място е също на възпитаничка на ЕГ “Гео Милев” в Добрич – Александра Ангелова.

“Явно имам афинитет към езиците – споделя Полина. – Дори дълго време исках да продължа с лингвистика, но реших, че ще уча психология. Искам да бъда полезна на хората.” Момичето вече е избрало и къде точно ще продължи образованието си – в Англия, ще кандидатства в пет университета – в Нотингамския, в Бирмингамския и др. Тийнейджърката признава, че се е запалила по психологията в 9 клас, когато са изучавали този предмет, и голям принос за това има преподавателката й – Камелия Калчева. “Психологията много ми харесва, но не бих искала да имам частен кабинет. Искам да работя в екип. Смятам, че ако работя в институция, това ще е гарант, че някой ще има нужда от мен” – убедено е момичето. То допълва, че макар и в началото родителите й да не са били въодушевени, че дъщеря им иска да учи психология, сега много я подкрепят и се радват на успехите й.

Забравила съм вече какво обичам да правя през свободното си време, споделя Полина. Защото ходи и на работа в заведение в Добрич – за да може след време да помага на родителите си при издръжката си в Англия. И все пак казва, че обича да чете книги, да играе волейбол. Предстои й абитуриентски бал, но наред с хубавите емоции й е тъжно, че трябва да се раздели със съучениците си. “Сега повече се търсим, гледаме все да сме заедно” – споделя Полина.

“Искам да уча нещо, което ми харесва. Това – да превърнеш хобито си, нещото, което най-много ти харесва, в професия е гаранция, че ще се справяш добре” – категорична е в края на разговора ни Полина.

Снимката към материала, която част от цяла фотосесия, е направена в ресторант “Панорама” в хотел “България” в Добрич. Стопаните на “Панорама”, на Пиано-бара и на ресторант “България” ви очакват по време на коледните и новогодишни тържества. Те ще ви зарадват с изискани ястия и напитки и прекрасна атмосфера, които ще направят празника ви незабравим! НДТ