ПОЗВОЛИХА НА ЖИТЕЛИТЕ ОТ КВ. „ПАСТИР“ В ГЕН. ТОШЕВО ДА ПИЯТ ВОДА

0
1163
Filling up a glass of water

 

На 12 юни директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич издаде заповед за възстановяване използването на водата за питейни цели и готвене в генералтошевския квартал “Пастир”, където живеят около 400 души.Заповедта на директора на РЗИ д-р Светла Ангелова е на база пристигналите резултати от лаборатория в Германия, в които се казва, че във водата няма пестициди.

Жителите на квартала са без вода от 25 април. Тогава бе установено, че местен арендатор е отровил водата с пестициди. От РЗИ веднага спряха водоподаването, а от ВиК започнаха да промиват тръбите. Последвалите проби показаха, че водата все още е негодна за пиене. Междувременно бяха осигурени водоноски, но само за хигиенни нужди. Дарители пък доставиха на жителите на квартала туби с минерална вода.

Потърпевшите генералтошевци изпратиха петиция до държавните органи с искане за незабавна намеса. В средата на месец май директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич, главният инженер на водното дружество в Добрич Павел Павлов, както и главният държавен здравен инспектор обсъдиха в Министерството на здравеопазването предложението на ВиК- водата да се пусне само за битови нужди, а жителите на квартала да бъдат предупредени да не пият и да не готвят с нея. На 17 май водоподаването беше възстановено, но само за битови нужди.

Оказа се, че в България няма акредитирана лаборатория с технология, която да изследва останалите вещества във водата по Наредба 9 и пробите бяха изпратени в Германия.

На 18 май жителите на квартала, вече изгубили търпение, излязоха на мирно протестно шествие, съпроводени от мотористи и автомобили. След 48 дни пълна мизерия, жителите на квартал “Пастир” спокойно могат да пият вода от чешмите и да готвят с нея. НДТ