ПОДПОМАГАТ РОДИТЕЛИТЕ И БИЗНЕСА В НОВИЯ ЛОКДАУН

0
1077

Социалният министър Деница Сачева представи в Добрич възможностите за подкрепа на бизнеса след въвеждане на новите мерки срещу COVID-19. Според нея, на родителите, чиито деца трябва да учат онлайн и се налага те да излязат в неплатен отпуск, могат да получат за тези 10 дни пропорционално от 650 лв. месечно за 1 дете и 975 лева за две и повече деца през Агенцията за социално подпомагане.

Що се отнася до програмата „Родители в заетост“, тя също продължава своето действиеи по време на новите ограничения. Чрез нея могат да се наемат детегледачи от Бюрата по труда, чрез нея се получава една минимална работна заплата в размер на 650лв., както и осигуровките към нея. Ще действа и мярката  „Запази ме“,  предстои да се издаде заповед с всички сектори, които са затворени и могат да получават подкрепа. Продължават да действат и мерките 60/40 и 80/20, каза още Сачева.

Хората, които сега ще излязат в неплатен отпуск, няма да имат прекъсване на осигурителните права, защото законът вече  е променен и за 2021г. могат да се ползват до 90 работни дни неплатен отпуск.

Министър Сачева обясни още, че на този етап нови програми не се предвиждат. Мерките, които са предвидени към момента, са финансово обезпечени. Единствено по мярката “Запази ме” ще са необходими допълнително около 6-7 млн. лв., за да стигнат за компенсации на работниците през тези 10 дни. Задължително условие е хората да работят на трудов договор. Заявления за помощта ще се приемат от 1 април, като очакванията са парите да бъдат изплатени около 15 април. НДТ