Камион цистерна, превозващ 102 000 млади сьомги чинук, се преобърна в американския щат Орегон. В резултат повечето от рибите се озоваха в крайпътен поток, останалите умряха.

Рибата е била транспортирана от люпилня в североизточен Орегон до река Имнаха, където популацията на сьомгата се счита за застрашена. Там щяха да пуснат сьомга чинук, за да увеличат рибните запаси в района.

Движейки се по път край рекичка, камионът не успял да направи завой, изгубил контрол и се преобърнал. Когато се ударил в скалист насип, цистерната се разпаднала и съдържанието й се разляло в потока. В резултат на това 77 хиляди сьомги Chinook се озовали във водата. Останалите 25 хиляди са открити мъртви на брега и в катастрофиралата цистерна.

Отделът за риба и дива природа на Орегон каза, че изгубената сьомга представлява около 20% от общата риба, планирана да бъде пусната в река Имнаха тази година. Поради това в реката ще липсват приблизително 500-900 възрастни риби в сезона на хвърлянето на  хайвер през 2026 и 2027 г. Рибите, които се озовават в потока, вероятно ще пуснат корени там, което ще доведе до увеличаване на популацията в тази област, пише The Washington Post.

Чинук сьомгата е най-големият и ценен вид тихоокеанска сьомга. Поради големия си размер и способността да наддава до 75 килограма тегло, тази риба се нарича още „кралска сьомга“. Чинук сьомгата прекарва първите години от живота си в сладководни потоци и реки. След това изминава големи разстояния и се озовава в Тихия океан, където се храни и расте. В края на живота си сьомгата се връща в първоначалната си сладководна среда, за да хвърля хайвера си.

В края на миналата година Русия зае първо място в света по производство на сьомга.  „Производителите на риба осигуриха максимален улов на водни биологични ресурси за 30 години – 5,3 милиона тона.