Опасните явления свързани със зимния сезон са ниските температури, снежни виелици и заледяванията. През зимният сезон се създават условия за образуване на преспи, затрупване на превозни средства и пътища, затруднена доставка на стоки и извършване на услуги. Част от населените места остават изолирани и с нарушено електро и водоснабдяване, вследствие на скъсани електропроводи. Създава се бедствена ситуация. Възникват условия за загубване и измръзване  на хора поради намалената видимост.

Снежната буря е снеговалеж съчетан със силен вятър, при което се отнася и натрупва голямо количество  сух сняг в отделни зони. Явлението възниква при температура на въздуха под 0°С, при снеговалеж и скорост на вятъра над 5 м./сек. Най-често снежни бури се формират в Североизточна България и в планините през месеците декември, януари и февруари. Образуват се навети преспи по пътищата, което силно затруднява или прави невъзможни транспортните връзки между отделните селища.

Заледявания се получават, когато при понижаване на температурата под 0°С замръзват размекнат сняг или дъжд. В резултат на ледената обвивка се нарушава нормалното движение на транспортните средства и се създава реална опасност от създаване на пътно –транспортни произшествия. Възниква опасност от подхлъзвания и падания на хора (особено възрастни) съпроводени със счупвания на крайниците. При циклично топене и замръзване под стрехите  на сградите и съоръженията се образуват висулки, понякога с дължина над 2 метра, които при откъсване могат да предизвикат нещастни случаи.

Снежните виелици и обледяванията могат да разрушат въздушно-кабелни комуникации, да блокират пътищата и да поставят в рискова ситуация живота на много хора.

В Област Добрич непроходими вследствие обилни снеговалежи и навявания стават най-често пътищата: Добрич-Варна в участъка на Стожер -Дебрене; Добрич – Генерал Тошево в участъка на Стефан Караджа – Равнец; Добрич –Преселенци – Дуранкулак; Добрич – Тервел; Добрич – Житница – Коларци, участъка Хаджи Димитър -Шабла и поради това не трябва да се предприемат необмислени пътувания  по тези маршрути при обилни снеговалежи и навявания, защото това крие сериозни  опасности.

Задължително е преди да се предприемат такива действия да се често метеорологичната обстановката или да се набере необходимата  информация за състоянието на пътищата с телефонно обаждане до пътните служби или предавания на местните радиa и телевизионни оператори.

Какво трябва да  правят гражданите  при такава обстановка

Да не се придвижват извън населени места пеша или с автомобили, ако това не е крайно наложително;

Ако   необходимостта  все  пак  налага придвижване на открито извън населено място, то хората трябва да  облекат топли дрехи, обувки и ръкавици, да сложат сандвич в чантата си. При умора да не спират за почивка, а да се придвижат до най-близкото населено място. Движението при виелици трябва да става далеч от далекопроводи, стълбове и дървета. Продължителните придвижвания  да се извършват с умерено темпо, по познати маршрути, при честа смяна на водачеството. Ако изгубите ориентация, потърсете запазено от вятъра и снеговалежа място и без да лягате изчакайте спирането на снеговалежа, като поставите обозначителен знак. Вземете мерки против измръзване на крайниците и затрупване със сняг;

Ако пътувате с автомобил, преди да тръгнете  проверете дали  той е изправен, дали имате в резервоара достатъчно гориво, ако не го допълнете, също така проверете за въже, лопата и брадвичка. Не тръгвайте на път сами. Не спирайте да почивате на открито, освен в крайпътни обществени сгради или в други постройки, които могат да ви предпазят от виелицата. Не забравяйте най-важното преди да тръгнете монтирайте зимните гуми и проверете  изправността на светлините на автомобила. За увеличаване на сцеплението, гумите на автомобила не трябва да са много напомпани, поставете вериги.

При  пътуване  с  автомобил  използвайте първокласни пътища. Дори и да пропътувате повече километри до най-близкото населено място, знайте че тези пътища се почистват с предимство.

Ако  обстановката  продължи да се усложнява,  спрете  в  най-близкото населено място.

Не  използвайте  двигателя  на  спряното моторно превозно средство за отопление, а при крайна необходимост това да става за кратко време, като в купето се осигури достъп на чист въздух.

На изпаднали в беда хора,  окажете  помощ. Трябва   да  знаете,  че измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – това усилва охлаждането и може да нарани кожата.

При   измръзвания   от  втора, трета   и   четвърта   степен   се   налага транспортирането на пострадалите до болнично заведение, на същите се поднасят топли и силно подсладени течности.

Ако  по  пътя  срещнете  затрупани и пострадали от навявания хора и автомобили, незабавно се обадете на Единния Европейски номер за спешни повиквания – 112 или  на Дежурен по Областен съвет за сигурност на телефон 058 60 15 17, Дежурен по Общински съвет за сигурност в Община град Добрич на телефон 058 60 27 24. На посочените телефони е осигурено денонощно дежурство.

В  населените  места   се   обръщайте за помощ към    административните   власти, структурите на МВР – РД „Пожарна безопасност и защита на населението”, сектор КАТ “Пътна полиция” и пътните служби.

Община град Добрич