Срещу 63-годишния френски гражданин Ерик Ж. е повдигнато обвинение за блудствени действия с повече от две малолетни лица – в случая с три момичета на 10 и на 11 години. Това съобщи на брифинг в прокуратурата наблюдаващият прокурор по делото Свилена Костова. Ерик Ж. е с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и се намира в Следствения арест в Добрич.

Първоначалното досъдебно производство срещу Ерик Ж. е било за създаване и държане на порнографски материали, за които са използвани малолетни, уточни прокурор Костова. При претърсване на дома на френския гражданин са открити и иззети вещи – фотоапарат, лаптоп и две USB устройства, които доказват, че в дома са извършвани блудствени действия с малолетните момичета. Извършителят е незабавно задържан, а за престъплението законът предвижда от 5 до 20 години.

Ерик Ж. пристигнал в България през юни 2018 г. Първоначално живял в хотел в Балчик. През юли взел под наем къща в село Царичино, където живеел до ареста и където е блудствал с момичетата. Ерик Ж. нямал адресна регистрация в Република България. Връзката с момичетата, които са първи братовчедки и живеят в съседното село Кремена, станала чрез родственици на децата, които се грижели за домакинството на чужденеца. След като се запознал с тях, започнал да ги кани в дома си в Царичино. Сигналът в полицията е бил подаден от длъжностно лице, служител в учебното заведение, което посещават момичетата. Информацията до длъжностното лице е достигнала от самите деца.

В момента се извършват разпити на свидетели, назначават се необходимите експертизи. Предстои да се установи дали снимките на момичетата са разпространявани.

63-годишният мъж е пенсионер, разведен. Въпреки че досега не е осъждан, има криминалистическа регистрация от 2006 година във Франция за отвличане на малолетно лице, без използване на измама или насилие, както и за подкуп на непълнолетно лице.  По подадените от него данни преди това е работил в град Лион, където се е занимавал с издаване на вестник за вътрешна комуникация. Ще бъде проверено достоверността на данните, които е дал за себе си, уточни прокурор Костова. НДТ