Площадка за безплатно разделно събиране на отпадъци от домакинствата в Добрич

0
579
От 01.08.2022 г. жителите на град Добрич вече имат възможност да предават безплатно своите отпадъци на Площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата. Тя се намира в ж.к. „Балик-Йовково – юг“ на ул. „Христо Ботев“ №68 /след обръщалото в ж.к. „Балик“/ и е с работно време от понеделник до петък, от 9:00 до 18:00 ч.
Площадката е с площ от около 4 дка, на които са разположени административна сграда, електронна везна, навес и открита площ за разполагане на контейнери за различни видове отпадъци.
На площадката се приемат широк диапазон отпадъци, разделени в следните групи:
обемисти домакински отпадъци и мебели – шкафове, гардероби, легла, дивани, фотьойли, матраци и други;
строителни отпадъци от ремонтна дейност, образувани от домакинствата в количества до 1,5 т.;
хартия;
картон;
стъкла;
пластмаса;
метални отпадъци;
дрехи и текстилни отпадъци;
лекарства;
батерии и акумулатори;
електрическо и електронно оборудване.
Отпадъци се приемат само от физически лица. Дейността на площадката се извършва с входящ контрол. Отпадъците се приемат след направен оглед от служител. Съобразно вида и характера на отпадъка, той се разпределя по съответните зони.
Отпадъците, събрани на площадката, ще бъдат съхранявани временно до предаването им на организации по обезвреждане или оползотворяване.
Община град Добрич има сключени договори за предаване за оползотворяване на разделно събрани отпадъци със следните фирми:
„Трансинс технорециклираща компания“ АД за предаване на разделно събрано излязло от употреба електрическо и електронно оборудване;
„Трансинс батери“ ООД за предаване на разделно събрани негодни за употреба батерии и акумулатори;
„Евротекс“ ЕООД за предаване на разделно събрани битови отпадъци от облекла и текстилни материали.
„Кроношпан България“ ЕООД за предаване на дървесина, както и едрогабаритни отпадъци от дървесина;
„Еко груп рисайклинг“ ООД за предаване на строителни отпадъци и плоско стъкло.
Една от основните цели, която искаме да постигнем чрез площадката, е значително намаляване на замърсяванията около контейнерите със строителни и едрогабаритни битови отпадъци, както и ограничаването на микросметищата на територията на град Добрич.
С осигуряването на Площадка за разделно събиране на отпадъци от домакинствата се очаква да се мотивират все повече хора да участват в системите за разделно събиране на отпадъци. Това от своя страна ще доведе до намаляване на количествата депонирани отпадъци.
Интересът за първите две седмици от страна на гражданите е голям и площадката е посещавана средно от около 15-20 души на ден. Основните отпадъци, които се предават са строителни, дървесина, едрогабаритни, текстилни и електроуреди.
За периода 01.08-15.08 са предадени следните количества отпадъци:
11 т. строителни отпадъци;
3310 кг. дървесина;
1400 кг. стъкло;
980 кг. текстилни отпадъци;
710 кг. едрогабаритни отпадъци;
350 кг. електронно и електрическо оборудване;
35 кг. батерии и акумулатори.
В знак на признателност към гражданите, които предават отпадъците си на площадката, Община град Добрич ще предостави на случаен принцип 20 талона за безплатен вход за „Центъра за Защита на Природата и Животните“ град Добрич и 20 броя брандирани торбички за многократна употреба.
Нека бъдем съпричастни и заедно да пазим града ни чист!