Пет са сигурните формации в следващия парламент, а още две са с реални шансове за представителство, според данни на “Тренд”

0
658

София, 27 януари /БТА/
Пет са сигурни формации в следващото Народно събрание, а още две са с реални шансове за представителство, показват данни от проучване на “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2021 г. чрез интервюта “лице в лице” сред 1008 души на възраст над 18 години.
Два месеца и половина преди редовните парламентарни избори, структурата на електоралните нагласи сред гласуващите няма съществена промяна.
Дистанцията между първите две партии се запазва, но все пак остава крехка, коментират анализаторите. Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” е спряла ръста на подкрепа, който регистрирахме през миналата година, и се установява на нива, които засега я поставят на трето място, посочват от “Тренд”.
Петте формации, които са сигурни участници в следващото Народно събрание, са ГЕРБ (27.6 на сто от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори), БСП (24.9 на сто от заявилите, че ще гласуват), “Има такъв народ” (11.8 процента от заявилите, че ще гласуват), ДПС (10.3 на сто от заявилите, че ще гласуват) и Демократична България (6 процента от заявилите, че ще гласуват). Две формации имат реални шансове за представителство – “Изправи се БГ” с 4.1 на сто и Обединени патриоти (ВМРО-НФСБ) с 4 процента от заявилите, че ще гласуват на предстоящите редовни парламентарни избори.
Народното събрание и правителството завършват своя мандат с ниски нива на подкрепа за своята работа, но не се забелязва негативна тенденция в последните месеци. Положителната оценка за работата на парламента през януари е 17 на сто, докато отрицателната е 71 процента.
Правителството не успя да възстанови стойностите на подкрепа отпреди летните протести. Втората вълна на COVID-19 стабилизира негативния тренд и в последните два месеца 23 на сто дават положителна оценка на работата на правителството, а 64 процента- отрицателна, констатират от “Тренд”. Президентът продължава да стои на сравнително високи нива от 47 на сто положителна оценка за своята работа и 35 процента отрицателна през януари.