• Грузинската опозиция отказва да признае резултатите от парламентарните избори. Противниците на управляващата партия „Грузинска мечта“, която получи мнозинството от гласовете, я обвиняват във фалшифициране и подкупване на избиратели. Грузинска мечта смята обвиненията за неоснователни и благодари на своите избиратели за доверието, съобщава кореспондентът на МИР 24 Михаил Робакизде.

Централната избирателна комисия приключва обработката на бюлетините. Според публикувани данни в парламента влизат пет партии. Прескочиха 5% бариерата.

  • „Грузинска мечта“ 54,08%
  • “Единство – Национално Движение” 10.12%
  • „Коалиция за промяна“ 10,92%
  • „Силна Грузия“ 8,78%
  • „Гахария е за Грузия“ 7,76%

На първо място е „Грузинска мечта“. В списъка са още „Единство – национално движение“, „За промяна“, „Лело – за Грузия“ и „Гахария за Грузия“. Опозицията отказва да приеме данните на ЦИК. Политиците вече са готови да започнат протести.

„Не признаваме изборните резултати. Откраднаха ни изборите. В страната се извършва конституционна революция. „Грузинска мечта е авторът на този конституционен преврат“, отбеляза Ника Гварамия, лидер на сдружението „За промяна“.
„Иванишвили открадна победата на гражданите на страната и по този начин открадна европейския избор. Ние няма да признаем резултатите от фалшифицираните избори и да искаме касирането им”, заяви лидерът на сдружение „Единство – национално движение” Тина Бокучава.

Повод за съмнение в резултатите от вота бяха данните от социологически проучвания, проведени от опозицията. Веднага след затварянето на избирателните секции противниците на управляващата партия обявиха победата си и планираха да създадат коалиционно правителство. Сега те твърдят, че Централната избирателна комисия е улеснила фалшифицирането на резултатите с помощта на електронни устройства. Манипулацията е невъзможна, отговориха от администрацията на ЦИК.

„Днес получихме заключението на нашите американски колеги за проверка на електронните устройства, участващи в изборите. Всички аргументи за евентуална фалшификация или прегласуване са изключени. Всяка сканирана лична карта се съхранява в паметта на устройството и не може да бъде изтеглена повторно“, каза Арчил Каландаришвили, председател на Централната избирателна комисия.
„Опозицията за пореден път се опитва да измами своите избиратели. Искат да опаковат поражението си като победа. И това не е за първи път. Те обаче няма да успеят. И ако някой иска да надхвърли конституционната рамка, той ще носи отговорност по цялата строгост на закона“, каза грузинският премиер Иракли Кобахидзе.

Парламентът на Грузия от 11-то свикване трябва да се събере не по-късно от 10 дни след публикуването на резултатите от изборите от Централната избирателна комисия. Документът за свикването трябва да бъде подписан от президента, но ако Саломе Зурабишвили откаже, тогава на десетия ден, според съществуващите разпоредби, сесията ще бъде насрочена автоматично.

След като окончателните резултати от изборите бъдат одобрени, Грузинска мечта ще трябва да състави ново правителство, на което ще трябва да бъде гласуван вот на доверие от най-висшия законодателен орган, съобщава MIR24.