За 30-а поредна вечер се провежда антиправителствен протест в София. Малко след 21 часа демонстрантите овлядаха Орлов мост. Там се появи палатка, после нова. Опъната бе и пред Министерски съвет. Така протестът отново овладя улицата, след като предната нощ полицията със сила разчисти палатковите лагери по нареждане на управляващите.

 

Макар МВР да се заричаше да не допусне нови блокади, демонстрантите пропукаха полицейския кордон и във Варна.

В София хората извадиха пейки на асфалта и пред Софийския университет. Докато множеството ликуваше на Орлов мост обаче, полицията опита да разтури “уседналите” пред Министерски съвет граждани. От мегафон на Орлов мост хората бяха призовани да се върнат и подкрепят барикадите пред сградата на правителството.

Протестиращите почнаха започнаха да се събрат в “Триъгълника на властта”, а малко след 18:30 направиха опит да блокират кръстовището, пресичайки верижно пешеходната пътека пред БНБ.

На място дойде полицай от КАТ, който да регулира движението в района. Пазителите на реда задържаха 34-годишен мъж, който е носил бухалка в себе си. Задържаният е качен в бус на полицията, съобщи NOVA. Според демонстрантите той не е част от протеста. Самият задържан заяви, че няма нищо общо с това и се е връщал от тренировка по бейзбол.

 

“Просто преминавах през пешеходната пътека. След което бях задържан. 20 минути чакахме да направят проверка на личната ми карта и след което ме извикаха в този бус, което започнаха да ме вкарват с ритници с обвинение, че аз съм ги ритал. А аз не съм ритал никого”, обясни мъжът.

Към 19:40 без напрежение и сблъсъци с полицията набъбналата бройка протестиращи успя да овладее кръстовището на “Дондуков” и “Цар Освободител”. Те настояват, че ще останат там до оставка на Борисов и Гешев. Но място е организирана подписка в подкрепа на протеста, съобщава Би Ти Ви.

Часове по-рано СДВР призова гражданите към мирни протести и апелира да се въздържат от противообществени прояви, както и да не блокират кръстовища в София.

Главен инспектор Красимира Стоядинова от отдел “Охранителна полиция” заяви това на брифинг, провокирана от публикации в социалните мрежи, пише БГНЕС.

 

„Те са на граждани, които провокират по време на протестите да се извършват агресивни прояви, да се извършва вандализъм спрямо обществени сгради и институции и да се извършват нападения над полицейски органи”, допълни тя.

Вероятно Стоядинова има предвид публикациите на “Отровното трио”, които по-рано през деня призоваха протестиращите на “бунт срещу диктатурата на Борисов” и изграждане на барикада пред Министерския съвет.

 

Повод за втвърдяването на тона е нощната акция, при която палатковите лагери, блокирали знакови кръстовища в София, Пловдив и Варна, бяха разтурени от полицията. Това се случи в 4.30 ч. тази сутрин, а сред 12-те задържани в столицата бе и един от организаторите на протестите Арман Бабикян.

“Нека изградим барикади в цялата страна и да застанем на тях всички заедно! Носете със себе си: домати, яйца, лук, картофи и прочие, т.к. ще се наложи да сготвим. Вземете със себе си: палатки, дюшеци, спални чували и всичко онова което сметнете за полезно за изграждане на барикадите отново. Пригответе се да останем до постигане на целите на протеста”, написа в социалните мрежи адвокат Николай Хаджигенов под наслов “Национално неподчинение”.

По информация на БНР президентът Румен Радев е разговарял с протестиращите и е заявил, че най-важното е да няма полицейско насилие. “Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава”, допълнил е президентът.

ВЪВ ВАРНА

Във Варна също протестиращите призоваха да се носят камъни и домати. Първите – за да увенчаят грамадата пред Общината, която бе вдигната в памет на самозапалилия се преди години Пламен Горанов, а вторите – за да замерват с тях административната сграда. “Време е Грамадата пред Общината да се вдигне до прозорците на Портних и да му скрие гледката към “светлото бъдеще” в тропически държави, които не екстрадират! Време е, носете си къмъни!”, апелираха организаторите на събитие “НЕ на страха, да си отвоюваме обратно Държавата!” в морската столица.

 

След кратък конфликт с органите на реда демонстрантите блокираха бул. „Мария Луиза“ пред сградата на общината. Първоначално полицаите се бяха наредили в жива верига, за да не допуснат протестиращите на пътното платно, но в крайна сметка недоволните хора успяха да преминат и да блокират движението. После протестиращите организираха шествие по улиците на града. И нов момент имаше на протеста – пя музикантът Миро от “Джанго Зе”. Видео от Варна:

В ПЛОВДИВ

Протестиращите в Пловдив поискаха оставката на новия вътрешен министър Христо Терзийски. Причината според тях – той е виновен за разтурването на палатковите лагери. На практика полицейската акция се случи едва няколко часа след ситуирането на лагер в града под тепетата. Демонстрантите, наброяващи около 400 души, се събраха пред сградата на местната полиция. Напрежение между тях и охраняващите сградата унифорени служители обаче до момента няма.

Протести има още в Ямбол, Стара Загора, Бургас.

http://epicenter.bg