ПАЗАЧЪТ НА ФАРА В ШАБЛА ПРЪВ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ НОВАТА 2022 ГОДИНА

0
1605

 

Новата астрономическа 2022 година ще настъпи у нас първо на най-стария фар на Българското Черноморие – този на нос Шабла, и то с цели 18 минути по-рано. Точно в 23.42 ч. дежурният на фара пръв ще я приветства. Астрономическото време се използва в навигацията, казват специалистите. Честта пръв да каже „ЧНГ“ тази година се пада на новобранец, както казват колегите му. Това е Николай Николов, който работи на фара от тази година.

Петима са пазачите, които дават денонощно дежурство на фара край Шабла. Първият фараджия, в историята на съоръжението, е Иван Хаджиатанасов., който на 10 март 2021 г. навърши 100 години. Всички работещи на фара отдават заслужено уважение и се грижат за дядо Иван, който е не само първият, но и най-дълго служилият фараджия, от 1949 година, до пенсионирането си. Любопитно е, че именно тук е работила и неговата съпруга Тодорка, която е единствената жена пазач на такова съоръжение. Техният син, Атанас Атанасов, за съжаление вече покойник, е наследник на професията им и бе началник на морското навигационно съоръжение.

Фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас – цели 32 метра. Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

Фарът край Шабла е умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. Това е и единственото такова съоръжение, боядисано в два цвята – червено и бяло. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите. Гръмоотводът на фара е с позлатен връх. Стените му са дебели 1,20 метра и дори и през зимата студ в помещението не прониква. В съоръжението има две спални, кухня, хол. Снабдено е и с агрегат. Има таблица, според изгрева и залеза на Слънцето, по която фарът се включва и изключва.

В далечното минало се е знаело, че видят ли светлините на фара, моряците са преполовили разстоянието между устието на Дунав и Босфора. Нос Шабла открай време е бил важен навигационен ориентир по това крайбрежие. Необходимостта от фар точно тук се предопределя от няколко причини. Още от древността един от основните мореплавателни пътища в Черно море е от устието на река Дунав до Босфора, а нос Шабла е някъде по средата.

От 4 декември 1993 година, когато край фара се разби руски кораб, други крушения не е имало.

Любопитен факт е, че в Шабленския фар е зазидано важно послание, което трябва да бъде отворено чак през 2056 година, когато се навършват 200 години от неговото построяване. Преди години дежурните са написали писмо до бъдещето поколение и са го поставили в стените на съоръжението. В него те описали, че дължината от Фара до брега през 1948 година е била 29 метра, а през 1996 година е била 13 метра.

РЕМОНТ

Вече започнаха ремонтните дейности по основното реновиране на сградата и кулата на фар Шабла. Наньо Нанев, с повече от 30 години стаж като пазач на фара, ремонтната площадка вече е открита, но заради времето дейностите временно са спрени. Основен ремонт на фара не е извършван от 1983 г., казва още Наньо. Досега всички ремонтни дейности били само козметична шпакловка на пукнатините и външно боядисване.

Планираният основен ремонт е бъде осигурен със строително скеле, като кулата на фара ще бъде обработена със специална минерална цветна мазилка (която не пропуска вода и влага), с цел да се запази досегашния му външен вид: червено-бели ивици. В предстоящия ремонт са предвидени и дейности, които не се отнасят само до външния вид на фара. Ще бъдат подсилени основите на кулата. Изцяло ще бъдат подменени електрическата и водопроводната инсталация, в жилищното помещение ще бъдат построени баня и тоалетна. Специфичните прозорци ще имат нова дограма, която ще позволява периодично проветряване на вътрешността на кулата, за да бъдат избегнати всякакви възможности за възникване на мухъл или плесен.

Догодина най-старият, най-високият и най-красивият български черноморски фар ще стане още по-атрактивен. А периодично обявяваните и организирани съвместно с Община Шабла дни на отворени врати ще го направят желано място за посещения и от местните жители, и от многобройните туристи в региона. НДТ