Падна и къщата на Йовков във Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

0
803

 

След като Варна загуби красиви ембламатични сгради през последните месеци, “Нова Варна” научи за още една жертва на презастрояването.

Това е къщата, в която е живял великият писател Йордан Йовков, намираща се на ул. “Георги Живков” 11 в центъра на Варна.

Купчини тухли и остатъци от покъщнина е всичко, което е останало от някогашната красива сграда.

Снимка: Мердин Берберов/”Нова Варна”

Единствено табелата с надпис “Тук живя през 1919-20 г. писателят Йордан Йовков и написа повестта си “Жетварят”, поставена от градския народен съвет пази спомен за отминалите времена.

Къщата не е архитектурна ценност и спокойно отстъпва място за ново строителство, което задушава все повече градовете ни.

Снимка: Мердин Берберов/”Нова Варна”

Къщата на ул. “Георги Живков” 11 не се стопанисваше доста време. От години там липсваха  признаци на живот, дворът – с разпилени всевъзможни предмети от бита и боклуци.

Снимка: Мердин Берберов/”Нова Варна”

 

Йордан Йовков (1880-1937) е един от най-четените, най-издаваните и най-превеждани наши писатели. През пролетта на 1919 г. минава тайно тогавашната граница, разделяща България от Румъния, и се установява във Варна. През октомври същата година във Варна се ражда първото и единствено дете на Йордан и Деспина Йовкови – Елка Йовкова.

Тук писателят работи във Варненската мъжка гимназия. Напуска града през есента на 1920 г., след като е назначен за редовен сътрудник по печата в Българската легация в Букурещ.

 

https://novavarna.net/