Очакват ли в Шабла отлив на туристи заради войната в Украйна

0
693

Макар през последните години в Община Шабла да отчита ръст на туристите през миналата година резултатите показват лек спад. От два до пет процента по-малко са туристите, които са избрали Северното Черноморие, за лятната си почивка. Предишни години увеличението е било с около 5 хиляди туристи на сезон. Като пикът е през 2021 – почти 56 хиляди нощувки. Кметът на Шабла Мариян Жечев коментира пред Радио Варна, че основният неразрешен все още туристически проблем е свободното къмпингуване.

Той припомни, че за проблема апелират вече 10 години, но все още няма наредба, която да регулира този вид туризъм. Извозването на огромното количество отпадъци, което се извършва от общината, бърка в джоба на данъкоплатците, каза Жечев. По думите му свободното къмпингуване води след себе си неблагоприятни последици и за природата. Глобени за увреждане на местообитания има, но често актовете падат в съда, обясни още той.

В община Шабла разчитат предимно на български и румънски туристи. Опасенията на кмета на Шабла са, че ако войната в Украйна продължи, това ще се отрази негативно на туристическия бранш заради отлив на туристи

БНР