“Продължаваме промяната” подписа коалиционно споразумение с ПП „Волт“ и ПП „Средна европейска класа“ за съвместно явяване на парламентарните избори на 14 ноември 2021 г, съобщиха от формацията. Представляващи коалицията са Кирил Петков и Асен Василев.

Коалицията се обединява около идеята за продължаване на промяната в управлението на държавата, следвайки принципите на нулева корупция и спиране на изтичането на държавен ресурс по непрозрачен начин.

Основните цели на коалицията са създаването на икономическа среда, която да подпомага свободното развитие на малкия и среден бизнес, привличането на стратегически, високотехнологични инвестиции, справедливо и балансирано разпределение на средствата на държавата и върховенство на закона.

Приоритет за обединението ще бъдат инвестициите в качествено образование, развитие на по-добро и достъпно здравеопазване, модерна инфраструктура и социална политика, осигуряваща достойни доходи на възрастните хора.

По-рано през деня от ВОЛТ обявиха, че не са поставили никакви условия пред новата формация. „Волт” ще отстъпи листите си на двамата бивши министри, без уговорки, както те самите поискаха. По-рано днес Ананиев обяви, че единственото му условие при преговорите е било „Продължаваме промяната” да не се съюзява с ГЕРБ и ДПС. От неговата партия все пак ще предложат хора за общи кандидатски листи за изборите. Решението дали да бъдат приети номинациите им ще зависи от коалиционен съвет, твърди Ананиев.

Подписване с Петков/Василев е била причината ВОЛТ да оттегли подкрепата си за Мая Манолова и „Изправи се, БГ! Ние идваме”, където беше коалиционен партньор като част от гражданската мрежа.
Създателят на ВОЛТ (2018) Настимир Ананиев, който е бивш депутат от Движение „България на гражданите“ на Меглена Кунева, вече не е председател на партията. Той е избиран за депутат от следните политически формации: РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – БЗНС, ДБГ, ДСБ, НПСД, СДС

Съпредседатели на ВОЛТ са Венцеслава Любенова и Симеон Трулев.

„Средна европейска класа” е местна партия, възникнала в Бургас през 2007 г. Досега я оглавяваше бургаският бизнесмен и общински съветник Георги Манев. Под неговото ръководство формацията е участвала и подкрепяла различните патриотични обединения от последните години, а на изборите на 11 юли се събра с КОД на Петър Москов. Toгaвa фopмaциятa cъбpa 0.29% oт глacoвeтe. Зa избopитe пpeз aпpил CEK пoдпиca cпopaзyмeниe c BMPO.

Наскоро Манев преотстъпи лидерското място на друг бургаски общинар – Константин Бачийски, когото от „Продължаваме промяната” хвалят, че “поведе началото на истинската война срещу беззаконията в парк “Росенец”.”

Разговори за присъединяване към коалицията се водят и с други партии, които биха припознали основните политически цели и приоритети на „Продължаваме Промяната“ и са готови да спазват заложените в споразумението принципи.

От ПП не преговарят нито с ДБ на Христо Иванов, нито с ИБГНИ на Мая Манолова, въпреки техните настойчиви призиви за създавене на обща предизборна коалиция, научи Епицентър.бг.

Въпреки това, някои политици от “Демократична България” и ИБГНИ, които са сред най-заплашените от появата на новия политически проект, все по-настоятелно говорят за предизборна коалиция.

Христо Иванов – съпредседателят на ДБ, обяви че формацията му е готова да предложи общи листи на Петков и Василев. “Колкото по-рано можем да покажем способност да събираме идеи, хора и енергия, да поемаме ангажименти пред обществото, въпреки различията ни, толкова повече имаме шанс субектът, който покаже това нещо, да поиска мандат, да поиска първото място, да поиска доверието на обществото”, смята Иванов.

Той обаче видимо се затрудни да каже какво ще прави ДБ по въпроса за подкрепата, която „Продължаваме промяната” заявява за президента Румен Радев за изборите за държавен глава, на които десните вероятно ще издигнат собствен кандидат. „Ние трябва да се научим да живеем в това, което други народи са сложили като свой девиз – като САЩ, „Единни в многообразието”, E Pluribus Unum”, мъгляво коментира Иванов. Десният политик отрече да е имал противоречия с Кирил Петков, по времето когато последният е участвал в партията на Иванов “Да България”.

А Мая Манолова от ИБГНИ предлага широк общ фронт – нейната коалиция плюс ДБ и „Продължаваме промяната” да сключат предизборно споразумение. „Ние призовахме за обединение на формациите на промяната. Нашата протегната ръка е към „Демократична България” и формацията на Асен Василев и Кирил Петков. Да е ясно, че гласувайки за един от субектите, ще се гласува за управленска коалиция на промяната. Важно е трите формации да подпишем споразумение за мнозинство на почтените в новия 47-ми парламент“, обясни Манолова замисъла си.

http://epicenter.bg