От 27 април започва предоставянето на топъл обяд за сто човека от община Крушари

0
461

От 27 април започва предоставянето на топъл обяд за сто човека от община Крушари. Подборът на лицата е направен след внесените от кметовете на селата предложения в общинска администрация. При стартирането на проекта не са включени лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето през което са поставени под задължителна карантина, тъй като към 27 април в община Крушари няма лица поставени под задължителна карантина.

Най-многобройна е групата на лицата без никакви доходи, без близки и роднини, които да им окажат помощ в този труден момент.  В условията на извънредно положение, обявено за страната, за тях е невъзможно сами да си осигурят прехраната. Потребителите в тази група са от 12 села от община – Крушари, Северняк, Коритен, Загорци, Абрит, Полк. Дяково, Ефр. Бакалово, Добрин, Бистрец, Телериг, Кап. Димитрово и Лозенец.

15 са включените лица, които поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да си осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Останалите включени в проекта лица са с ниски пенсии, както и от села, в които няма работещи магазини, от които да си закупят хранителни продукти. Всички потребители ще получават ежедневно супа, основно ястие, три пъти седмично хляб, а при реализирани икономии – два пъти седмично десерт. Предвидени са и дейности за оказване на съпътстваща подкрепа за най-нуждаещите се лица като закупуване на хранителни продукти и ли други продукти от първа необходимост със средства на лицата.
Проектът, който е на стойност 9500 лв., се финансира от Агенция социално подпомагане.