Лятна АНТИСПИН кампания ще проведе Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Добрич на територията на общините Балчик, Каварна, Шабла и Добрич. Дейностите ще са в периода 14 – 31 август, съобщи за медиите директорът на инспекцията в областния град д-р Светла Ангелова. Лятната инициатива е част от Националната АНТИСПИН кампания, която цели да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН.

По време на националните и местни кампании се предоставят услуги по безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и други сексуално-предавани инфекции, особено на уязвими общности и групи. В област Добрич кампанията ще започне на 14 август.

От 14 до 18 август безплатни и анонимни изследвания ще има в Балчик и Каварна. В курортен комплекс „Албена“ и село Кранево екипите ще са от 21 до 25 август. На 28 и 29 август желаещите да се изследват ще могат да го направят в Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС), град Добрич. В последните дни от кампанията екипът на РЗИ ще бъде в община Шабла.

По време на кампанията РЗИ-Добрич ще проведе информационна кампания сред младите хора, плажуващи на територията на черноморските общини в областта, по темите “СПИН” и “Рисково сексуално поведение”, както и ще разпространят здравно-образователни материали и презервативи, посочи още д-р Ангелова.

От РЗИ – Добрич уведомяват също, че в рамките на кампанията кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), който се намира в сградата на РЗИ – Добрич, ще изследва безплатно и при запазване на анонимността всички граждани, които пожелаят. Работното време на кабинета е от 9:00 ч. до 15:00 ч.

В края на юли в РЗИ – Добрич се проведе скринингова кампания за Хепатит В и С. Тя бе по повод Световния ден за борба с хепатита. Тогава безплатно и доброволно се тестваха общо 13 лица на възраст от 27 до 67 години, от които 11 жени и 2 мъже.