Трите баржи от Европейската агенция за морска безопасност ще пристигнат на Морска гара-Варна около 15 часа, съобщи Румен Николов-главен директор на главна дирекция “Аварийна безопасност” в Морската администрация. Във Варна са и представителите на холандската фирма, която ще осъществи операцията по изтегляне на кораба “Vera Su”, следобед те ще представят в Морската администрация плана, по който ще с осъществи тя. Очаква се от салвидж компанията да направят оглед на мястото на инцидента днес.

“Състоянието на екипажа е добро, състоянието на кораба е устойчиво. След направените акции за укрепването с три котви и към брега, независимо от усилването на вятър и вълнението, корабът е стабилен “, каза Румен Николов.

Чака се по-добро време, за да влязат в действие и надуваемите баржи. В надуваемите платформи могат да се поберат 100 тона втечнен товар. Те са три с цел да се ускори времето за разтоварване на тази част от продукцията, която вече е засегната от водата, обясни още Николов. Разпъването на баржите ще стане обаче след като метеорологичните условия се подобрят, уточни още той. Не можем да подложим на риск хора и техника при вълнение на морето 4  бала.

https://bnr.bg/varna/