Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” е отказала поканата за разговори с колегите си от ГЕРБ.

Народният представител Станислав Балабанов заяви пред БНР, че няма да влизат в прегори с партията на Бойко Борисов за подкрепа или създаване на кабинет с тяхно участие.

По-рано днес от ГЕРБ заявиха в парламента, че са пратили покани до ИТН и до “Демократична България”.

Представители на ДБ обаче също категорично отказват да преговарят с ГЕРБ. Бойко Борисов съобщи по-рано днес, че Даниел Митов вероятно ще върне мандата за съставяне на правителство още днес следобед или най-късно утре, ако се провалят разговорите с двете формации.

“Отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ. Идеологията на ГЕРБ е корупция, нагласени обществени поръчки, обръчи от фирми. Така, че нямаме никаква допирна точка с тях. Българският народ не иска повече управление на ГЕРБ. Няма за какво да си говорим”.

Съпредседателят на коалицията Атанас Атанасов обяви, че няма как да се водят разговори за съставяне на правителство с ГЕРБ, тъй като липсват допирни точки.

Малко по-късно до медиите бе изпратен и официалният отговор на “Демократична България” до ГЕРБ, в който от обединението повтарят позицията си, че каузата на “Демократична България” за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция изключва възможността да се отзоват на това предложение.

“ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел “Борисов” и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт.”, пише още в съобщението.

От “Демократична България” заявиха също така, че разговори за правителство с останалите партии на протеста до този момент не са водени, но отново изразиха готовността да си да подкрепят правителство с мандат на “Има такъв народ”.

“Това, че ГЕРБ няма да управляват повече, е добра новина за страната, но следва много сериозни задачи за това да се намери мнозинство, което не просто да излъчи кабинет, а което може да проведе дълбоки реформи”, каза още Христо Иванов.

Груба политическа грешка са опитите да се заобикаля ГЕРБ-СДС, обяви номинираният за министър-председател Даниел Митов в проектокабинета на ГЕРБ-СДС.  http://epicenter.bg/