От днес румънските граждани, влизащи в България през северната й граница, не са задължени да предоставят документ за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, сертификат за ваксинация или положителен резултат, удостоверяващ преболедуване. Това гласи днешна заповед на министъра на здравеопазването.

Така България отговаря реципрочно на решение на румънските власти, включило България от 21 май в списъка на страните от т.нар. зелена зона, за пътуващите от които влизането в Румъния е свободно – не се налага карантина, не се изисква представяне на негативен резултат от RT-PCR тест или други документи, доказващи липса на зараза от коронавирус.

Румъния в момента е основният пазар, на който разчитат българските хотелиери по Черноморието след спирането на чартърите от Русия. В предкризисната 2019 г. румънските туристи бяха 1.2 млн. души.

Забранява се влизането от 9 държави

С днешната заповед на Стойчо Кацаров се налага временна забрана за влизане на лица, пристигащи от Индия, Бангладеш, Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан, Малдиви, Бразилия и държави и територии в Африка.

Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства. Те обаче ще бъдат поставяне под 10-дневна карантина.

https://www.dnevnik.bg/