Шефът на руската частна военна компания “Вагнер” заяви, че войските му са превзели украинското село Берховка, разположено недалеч на север от Бахмут – ключов град, който Москва от месеци се мъчи да завладее, предава БТА.

“Селото е изцяло под наш контрол. Частите на “Вагнер” контролират цяла Берховка”, твърди Евгений Пригожин в кратко комюнике, разпространено от неговата пресслужба.

АФП не успя да провери по независим източник това твърдение, направено точно в деня, когато се навършва една година от началото на руското нашествие в Украйна.

Вече над половин година групировката “Вагнер” и руската армия се опитват да завземат Бахмут в Източна Украйна – град с оспорвана стратегическа стойност, но добил голямо символично значение с оглед продължителността на боевете и тежките загуби там и за двата лагера.

Руските сили успяха да отрежат редица пътища, важни за снабдяването на украинските войски.

Миналата седмица руските сили вече заявиха, че са завладели село Парасковиевка на северния вход за Бахмут; Берховка се намира югозападно от това село.

Ако превземането на Берховка от “Вагнер” се потвърди, това ще означава, че руските сили са започнали да затварят откъм север обръча около Бахмут.  https://trud.bg/