Избран е изпълнител за старта на капиталова програма по отношение асфалтирането на улици, посочи балчишкият кмет Николай Ангелов една от задачите преди активното лято на Община Балчик. По думите му няма други належащи проблеми за решаване преди сезона.
„Очаквам сезонът да не е лош, тъй като за май месец тези хотели , които не бяха заети от украинци, се върнаха на нивото преди ковида. Но май месец е ранен, за да правим кардинални изводи. Като подобрения в инфраструктурата – продължаваме усилено да работим за възстановяване на свлачището между Балчик и Албена. Силно се надявам, като приключим последното условие на Министерството на регионалното развитие и благоустройството – да придобием собствеността на частните имоти, в които трябва да направим интервенция, че ще имаме зелена светлина за този проект. Той е одобрен и предвиден в бюджета, но всяка година ни поставят по едно условие – сега е отчуждаването, така че цялата инвестиция да се извърши в наша собственост“ – обясни Ангелов.
12 милиона лева е стойността на проекта, в момента вървят оценките на имотите, които Общината ще плати. „Те не са много квадрати, няколкостотин. Съгласно закона, собствениците могат да спорят само за цената, но това не спира процеса на отчуждаване, след като е за важен национален обект. Ние ще платим парите според оценката на оценителя. Ако съдът каже, че са малко – ще доплатим“ – разясни кметът, че вече не би следвало да има спънки за възстановяване на крайбрежната алея между Балчик и Албена, която преди години бе затрупана от свлачище, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.