Отново сме в играта

0
859

България продължава да мечтае за класиране на световно първенство. „Трикольорите“ победиха с 1:0 Беларус, като единственото попадение вкара Ивелин Попов. С успеха нашите остават четвърти в класирането, но само на точка зад втория Холандия и третия Швеция.

Двубоят на Националния стадион „Васил Левски“ се игра пред близо 1000 души.

„И 3000 зрители да има по трибуните, пак е обидно – каза преди мача вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков в ефира на БНТ. – Явно трябва да направят ходенето на мач на България като гласуването – задължително. Казвам това в кръга на шегата.“

Селекционерът Петър Хубчев беше наясно, че Беларус е преодолим отбор и неслучайно започна с бързи и нестандартни играчи в атака. Спас Делев, Ивелин Попов, Георги Миланов и Александър Тонев тормозеха тромавите исполини на гостите. Нашите хванаха Беларус в капана в 10-ата минута. Капитанът Светослав Дяков хвърли пас към Делев на крилото, а бързоногият играч напредна няколко метра и центрира към Попов. Нападателят на „Спартак“ (Москва) влезе с топката във вратата за 1:0. В 30-ата минута гостите бяха близо до автогол след центриране на Петър Занев, но Андрей Горбунов спаси с една ръка влизащата в долния ляв ъгъл топка.

Преди мача информациите сочеха, че Хубчев ще заложи на Николай Михайлов под рамката на вратата, но в крайна сметка специалистът избра Владислав Стоянов и… не сбърка. Стражът на „Лудогорец“ бранеше вратата ни като лъв. В края на първото полувреме Иван Маевский от няколко метра стреля, но Стоянов плонжира и спаси.

Ключът към успеха бе и елиминирането на голямата звезда на гостите Александър Хлеб. Всяка атака на Беларус минаваше през бившия играч на „Арсенал“, „Барселона“ и „Щутгарт“, но играчите на Хубчев не му оставиха шанс. В средата на втората част Стоянов с една ръка изби лют шут на Игор Шитов от 10 метра. Колкото повече мачът се приближаваше към своя край, толкова по-силен ставаше натискът на гостите. „Трикольорите“ се прибраха и започна дебненето. Или ние, или те. В 66-ата минута Владислав Стоянов се хвърли в краката на играч на Беларус и с риск да се контузи стражът спаси вратата си за пореден път. Нервите и студът сковаха гостите, които отчаяни от безсилието, останаха с 10 души в последните минути. Опитният Хлеб получи червен картон след втори жълт за груб фаул срещу Кирилов. В четириминутното продължение Корниленко прониза Стоянов, но за щастие играчът бе „заспал“ в засада и попадението бе отменено.

„Успехът бе по-важен и трябва да се радваме всички – каза Хубчев след мача. – Без късмет сме за никъде, но в играта трябва да се подобряваме. Видях желание. Ако гледаме класирането, сме в играта, но това трябва да ни стимулира още повече. Успехът е важен за нашето самочувствие.“

В другия мач от групата Холандия победи Люксембург като гост с 3:1. На 25 март България посреща „лалетата“, а надеждите са за повече зрители и още точки в нашия актив.

Група А

Франция – Швеция 2:1
0:1 Форсберг (54), 1:1 Погба (58), 2:1 Пайе (65)
Люксембург – Холандия 1:3
0:1 Робен (36), 1:1 Шанот (44-дузпа), 1:2 Депай (58), 1:3 Депай (84)
България – Беларус 1:0
1:0 Попов (10)

1. Франция 3 1 0 7:2 10
2. Холандия 2 1 1 8:4 7
3. Швеция 2 1 1 6:3 7
4. България 2 0 2 6:10 6
5. Беларус 0 2 2 2:6 2
6. Люксембург 0 1 3 5:9 1

Следващи мачове: 25 март, Люксембург – Франция, Швеция – Беларус, България – Холандия;

https://trud.bg