МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая

 

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха  от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място, предаде БНР.

След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът.

Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. След съобщение от един от пакистанските туоператори в Туитър за фатален инцидент с българина, се свързахме с фирмата-организатор. От там съобщиха, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип.

Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района, съобщиха от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Причина за падането на Скатов е скъсано въже.

С огромно прискърбие Министерството на външните работи съобщава, че българският алпинист Атанас Скатов бе открит мъртъв в района на злополуката в Хималаите.

Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

„На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера “Ecurell” на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан“, съобщават от Външно министерство.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!

http://epicenter.bg/