Осма експлозия разтърси Шри Ланка, затварят училищата за два дни

0
1215

Всички училища в Шри Ланка ще бъдат затровени за два дни поради съображения за сигурност. Това съобщиха местните власти, цитирани от СиЕнЕн, цитирана от novini.bg.

Президентът на страната осъди нападенията. Той също е призовал хората да съдействат на властите. Междувременно беше съобщено за нова – 8 експлозия, близо до столицата. Много хора се стекоха да даряват кръв за пострадалите при атаките.

Как точно са причинени експлозиите засега не е ясно. За момента никой не е поел отговорност за актовете, но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име “Нешънъл Таухид джамаат” (National Thowheed Jama’ath, NTJ) планира “самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия”.

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи – будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка. В страната с население от 21 милиона души живеят около 1,2 милиона католици. Будистите представляват около 70 процента от населението, 12 процента са хиндуисти, мюсюлманите са 10 процента, а 7 на сто са християни.

Последната информация е за 138 загинали и 560 ранени.

https://petel.bg