УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

На 10 и 15 април Св. Синод оповести правилата за провеждане на службите по време на страстната седмица и Великден, с които се съобразяваме при създадената от Община Тервел, църковните служители и РУ на МВР Тервел организация, както следва:

1.ДЕЗИНФЕКЦИОННИ МЕРОПРИЯТИЯ:
• всеки ден залата на Храм „Свети Георги“ в гр.Тервел се обработва с дезинфектант от служителите в храма;
• на 15 и 16 април общински служители обработват площите около храма с разтвор на хлорна вар, а пейките пред храма и в градинката пред читалището – с разтвор на Санифорт;

2.ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЛУЖБИТЕ ЗА ПРАЗНИКА.
• на 17 април (Велики петък) в 8,30 часа ще започне служба. Ще бъде изнесена светата плащеница. Поклонението пред нея ще става през целия ден, без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя, здравец и яйца, а с прекръстване и поклон. В храма ще бъдат допускани до 4 души едновременно, като след гишето за покупка на свещи ще следва дезинфекция на ръцете и влизане в храма; иконите не трябва да се пипат и целуват;
• на 17 април в 17,00 часа ще започне опело. В храма ще бъдат допускани до 4 души едновременно. След гишето за покупка на свещи ще следва дезинфекция на ръцете и влизане в храма; иконите не трябва да се пипат и целуват; да не се носят цветя и яйца;
• на 18 април Велика събота през целият ден храмът ще бъде отворен. Желаещите да посетят вечерната служба могат да използват възможността за закупуване на свещи.
• на 18 април в 23,30 часа ще започне Полунощница. Тя ще бъде отслужена пред храма. Желателно е миряните да си носят свещи, които са закупили предварително от църквата. Ако е нужно, свещи ще се продават и отвън. Отвън ще бъдат поставени свещниците, ще бъде раздаден и благодатният огън. Ще бъде затворен за движение пътя пред храма така, че хората да могат да застанат на разстояние един от друг, в това число и на площада пред читалището. Осигурено е озвучаване по време на службата.
ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН:
Всеки, който желае да отнесе огъня до домашния иконостас, ще го получи лично от свещеника. Желаещите ще трябва да се подредят в колона в посока от магазин Агрома към църквата, спазвайки отстояние един от друг 1,5-2 метра. След като получат огъня, се предвижват в посока към площада. Обикаляне на храма няма да има. След приключване на службата, в църквата ще бъде дадено причастие само на тези християни, които са се изповядали лично при свещеника и той ги познава лично. Причастието ще се дава като за всеки причестяващ се , свещеникът ще пресипе в чашка за еднократна употреба от светото причастие.

Призовават се възрастните хора да си останат у дома. Нека в този ден, за доброто на всички, до храма да отидат само тези, които чувстват крайна необходимост да го сторят. Напомняме, че поставянето на предпазни маски (шал) в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг.

ОБЩИНА ТЕРВЕЛ