Различията между Русия и членовете на НАТО по отношение на украинско-руската криза са значителни, но “може да бъдат преодолени”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан след петчасови разговори с руския президент Владимир Путин в Москва, съобщиха Ройтерс и БТА.

“Днес се убедих, че съществуващите различия в позициите може да бъдат преодолени и е възможно да бъде подписано споразумение, което ще гарантира мира, сигурността на Русия, а и е приемливо за страните членки на НАТО”, каза Орбан. Той изрази надежда, че разговорите през следващите дни и седмици ще доведат до споразумение.

На съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин унгарският премиер нарече визитата си в Москва “миротворческа”, предаде ТАСС.

Орбан не пропусна да отбележи продължаващото “вече 13 години” сътрудничество между Будапеща и Москва, както и факта, че се е срещал с Путин 12 пъти. Според унгарския премиер “в ЕС няма нито един ръководител, който би искал започване на конфликт с Русия”.

Орбан също така отбеляза, че миналата година, макар и пълна с проблеми заради пандемията, се е оказала най-успешната в отношенията Русия-Унгария.

Очевидно Путин и Орбан са имали да обсъждат много въпроси, тъй като срещата им на четири очи е продължила пет часа, както съобщиха световните агенции. И вероятно един от най-важните за Унгария резултати от този разговор е, че Москва и Будапеща са близо до споразумение за увеличаване на годишните доставки на руски газ за Унгария с 1 милиард кубически метра, стана ясно от думите на Орбан.

“Руският газ е необходим, за да се намалят разходите за комунални услуги. От гледна точка на унгарските граждани е много важно, че сме близо до споразумение за увеличаване на годишните доставки на газ от Русия с 1 милиард кубически метра”, каза Орбан.

В този контекст Путин уточни, че допълнителните доставки на газ от Русия за Унгария ще бъдат договорени в началото на април. Но стана ясно, че решението за това вече е взето.

Унгария също така се надява в близко бъдеще да получи лиценз за изграждане на атомната електроцентрала “Пакш-2”, заяви премиерът Орбан.  https://epicenter.bg/