Опашки от желаещи да упражнят правото си на глас имаше в Турция, Великобритания, Германия и Мадрид

пашки от желаещи да упражнят правото си на глас зад граница. Още от началото на изборния ден има опашки пред секциите в Турция, които тази година са 35 на брой. В Чорлу избирателните секции са две. А статистиката показва, че гласуващите там са хиляди. И точно, защото секциите са малко, а хората много, опашки се извиха от рано сутринта

Чакащи пред секциите имаше и в Германия, както и в Мадрид и Великобритания.

Пред секция в град Хетафе, предградие на Мадрид,

се вие опашка от желаещи да упражнят правото си на глас. За това съобщиха зрители на NOVA. По думите им желаещите чакат по 4 часа пред избирателната секция.

В Испания се очаква засилен интерес към вота. Близо 8000 сънародници са подали заявления за гласуване. Те имат право да посетят разкритите секционни комисии и да упражнят правото си на глас.

В град Марбея за първи път се разкрива избирателна секция. В случай, че не са подали заявление за гласуване извън страната, българските граждани в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция, като попълнят декларация от СИК по образец. Те ще гласуват с паспорт или лична карта, дори и техният срок на валидност да е изтекъл след 13 март 2020 година.

Заради Великденските празници е забранено движението между отделните области без уважителна причина, но е позволено да се пътува, за да се упражни правото на вот.

Рекорден брой заявления за гласуване са подадени във Великобритания тази година.

Над 16 300 наши сънародници искат да участват в избора на 45-я парламент. Тази година това ще е възможно само в 35 секции заради ограничението в Изборния кодекс.

От сутринта опашките пред българското посолство в столицата на Великобритания не спират, стотици българи са упражнили правото си на вот и желаещите не спират да идват. Организацията е добра, но гласоподавателите са много. Вече има и резервни урни, тъй като първите са запълнени.

Българите в Лондон споделиха, че гласуват, за да няма толкова желаещи да напуснат страната.

Опашки от желаещи да гласуват има и пред секцията в Гринуич.

Хората чакат по 2 часа. Председателят на секцията обясни пред NOVA, че на час успяват да минат между 80 и 100 души. В Кеймбридж изборният ден започна в 7.00 часа местно време. Секциите за гласуване са четири, а комисиите следят за нормалното протичане на изборите, както и за спазването на противоепидемичните мерки.

Опашки от желаещи да гласуват се извиха и в Германия

Огромни опашки от желаещи да гласуват се извиха пред българското посолство в германската столица Берлин. Изборният ден там започна навреме – в 7 часа сутринта, но хора чакаха отвън още преди да бъдат отворени секциите.

В сградата на дипломатическата ни мисия има три секционни комисии. Вотът протича при спазване на мерките срещу COVID-19.

Опашки има и пред избирателните секции в Мюнхен, Франкфурт и Хамбург. Гласуването в Германия ще приключи в 20 часа местно време.

https://www.vesti.bg