Един от многото акценти на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин вчера бе запалването на олимпийския огън, с което официално бе даден стартът на това голямо спортно събитие.

За разлика от други олимпиади в китайската столица той ще гори като „микро-огън“ до закриването, което е символ на концепцията за нисковъглеродни и екологично чисти игри. „Запалването на олимпийския огън е най-очакваното място в церемонията, където режисьорите по целия свят се надпреварват да покажат най-доброто от себе си“, каза режисьорът на церемонията Джан Имоу в ексклузивно интервю за Китайската централна телевизия.

„Искахме да наблегнем на концепцията за нова ера и мотото „Заедно за споделено бъдеще.“ Това бе в основата на идеята за голямата снежинка, съставена от 90 по-малки с имената на всички участващи държави.

Вместо обичайното запалване на олимпийския огън, последните факлоносци просто поставиха факела, който гори с много малък пламък, в средата на огромната снежинка. Това бе голяма изненада за всички зрители. „Без много показност, директно и просто – това са днешните китайци и тяхната увереност в родната им култура. По този начин те разказват за Китай, за това как всички сме едно семейство, което обича и защитава околната среда“, каза Джан Имоу.

Всъщност тази идея бе отхвърлена в началото от МОК. Но след подробното представяне на замисъла на китайския режисьор за микро-огън и концепцията зад него, бе приета въпреки голямата разлика с предишните церемонии.

Зимните олимпийски игри в Пекин бяха открити в петък, което съвпадна с първия ден от сезона Начало на пролетта в традиционния китайски календар. За китайците той е символ на растеж, надежда и солидарност.  http://bulgarian.cri.cn/