Окръжният съд в Добрич отказа да одобри споразумения, сключени между прокуратурата и защитниците на трима обвиняеми за придобиване и държане на наркотици с цел разпространение, след като прецени, че между страните е постигнато съгласие за твърде нисък размер на наказанията.

С внесените за одобрение споразумения обвиняемите се признаваха за виновни в това, че на 3 август 2019 г., в Добрич, в съучастие помежду си – Р.Н., като помагач, А.А. и С.Я, като извършители, са придобили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества –кокаин, екстази и марихуана, на обща стойност 1822.22 лева. Обвиняемият С.Я. е признал, че е извършил деянието при условията на продължавано престъпление, тъй като на 28 март 2019 г. без да притежава надлежно разрешително е държал 0.44 грама кокаин, на стойност 123.20 лева. Със споразуменията страните са се съгласили за извършеното престъпление на всеки от обвиняемите да бъде определено наказание в размер на осем месеца лишаване от свобода, колкото всеки от тях е бил задържан в хода на досъдебното производство.

Окръжният съд прецени обаче, че определените наказания са изключително занижени. Предмет на престъплението са различни видове наркотични вещества на значителна стойност, деянието е извършено в съучастие, налице са данни за организираност при извършване на престъпната дейност, коментира съдът. Посочва още, че тримата обвиняеми са осъждани и за тях са представени лоши характеристични данни, срещу Р.Н. има друго висящо наказателно производство по обвинение за извършени две престъпления, едното от които е за идентично престъпление с това, за което е внесено споразумението.

По изложените съображения съдът намери, че договореното за всеки от обвиняемите наказание се явява явно несправедливо, поради което споразуменията противоречат на закона и морала и не следва да бъдат одобрявани.

Определенията на Окръжния съд са окончателни.