Състав на Окръжния съд в Добрич осъди двама подсъдими по дело за ползване на данни от платежен инструмент без съгласието на титуляра. Подсъдимият К.К. от Добрич е признат за виновен в това, че в условията на продължавано престъпление – от неустановена дата през месец май 2017г. до 10 юни 2017г., в Добрич и Варна, използвал данни от 3 откраднати банкови карти. Престъплението било извършено в съучастие с другия подсъдим по делото – В.П. от Варна, който е действал като помагач, след обещание за материални облаги. Съдът призна В.П. за виновен, че в качеството на помагач умишлено е улеснил извършителя да използва данни от платежните инструменти.

Според описаното в обвинителния акт подсъдимият В.П. придобил банковите карти чрез кражби и грабеж, предоставил данните им на съучастника си в Добрич, който впоследствие ги използвал. Общата стойност на придобитото вследствие транзакциите възлиза  на 1232.07 лева.

Подсъдимият К.К. е признат за виновен и по второто му повдигнато обвинение, че е съхранявал в компютърна конфигурация в дома си информация за съдържанието на 9 банкови карти, издадени от български и чужди финансови институции. За двете деяния той получава общо наказание лишаване от свобода за срок от 4 години, както и глоба от 2 000лева.  Постановената спрямо него присъда е задочна, тъй като мъжът е напуснал страната и е в неизвестност. Той беше представляван от упълномощен защитник.

Съучастникът му В.П. е осъден на 2 години лишаване от свобода и глоба от 1000 лева.

И двамата подсъдими имат многобройни минали осъждания. Към момента В.П. изтърпява наказание „лишаване от свобода“ в затвора във Варна.

Съдът потвърди взетата по отношение на подсъдимия К.К. мярка за неотклонение „задържане под стража“ до привеждане на присъдата в изпълнение, след установяването и задържането на лицето.

Постановената от Окръжен съд – Добрич присъда не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.  

12.03.2021г. Окръжен съд – Добрич

Връзки с обществеността