Окръжният съд в Добрич наложи мярка „задържане под стража“ на обвиняем за държане на наркотици с цел разпространение

0
506

Окръжният съд в Добрич взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо И.Д., привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 31 януари 2022г., в Добрич, в условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение хероин с тегло над 6 грама. Високорисковото наркотично вещество било открито в обитавано от мъжа жилище.

Окръжният съд намери, че от събраните на този ранен етап от разследването доказателства – протокол за претърсване и изземване при неотложни случаи, разпити на свидетели, както и от другите приложени по делото писмени доказателства, могат да се изведат достатъчно данни относно съпричастността на обвиняемия към процесното деяние.

Видът на разследваното престъпление с предмет вещества, реагиращи на полеви тест като хероин, дава основание на съда да приеме, че не само деянието, но и деецът е с висока обществена опасност. В тази насока са и данните относно личността на И.Д., който е с висящи други наказателни производства, с многократни осъждания, част от които са с идентичен предмет на престъплението – високорискови наркотични вещества. Изложеното, както и наличието на обвинение за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив, обуславя извода на съда, че при по-лека мярка съществува и реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 3-дневен срок.