Депутатите спират редовната си работа във връзка с обявеното извънредно положение в страната.

Предложението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше прието. “За” гласуваха 115 от общо 180 народни представители. 65 пък гласуваха против.

Проектът на решение е подписан от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, депутатът от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов и депутатът от НФСБ Борис Ячев.

Дебатите по предложението продължиха почти 3 часа.

Следващото заседание ще бъде свикано от председателя.

По време на извънредното положение Народното събрание ще провежда пленарни заседания само по законопроекти и проекти на актове, свързани с обявеното извънредно положение.

Парламентарният контрол в този период, се осъществява само с писмени отговори на въпроси и питания.

За този период извънредните пленарни заседания могат да се свикват при условията и реда на чл. 78 от Конституцията и чл. 46 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Конституцията предвижда възможност Народното събрание да се свиква на заседания от председателя му по негова инициатива, по искане на една пета от народните представители, по искане на перзидента или по искане на Министерски съвет.

Правилникът предвижда при искане по Конституция председателят да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.

Депутатите решиха парламентарните комисии в това време ще провеждат заседания, като по нейно решение може да бъде ограничен достъп на външни лица.

http://epicenter.bg