Около 100 българи, включително семейства с малки деца, е имало на борда на ферибота Euroferry Olympia, който се запали тази нощ край гръцкия остров Корфу. За няколко от тях все още няма информация къде са и дали са живи, каза за БНТ Румен Методиев от Петрич, един от пътниците на ферибота.

Съдбата на около десет души, които според официалния списък са се намирали на борда, остава неизвестна, съобщава пък гръцкият в. “Катимерини”.

По информация на гръцката брегова охрана, общият брой на пътуващите на кораба е бил според списъка 290 души – 231 пътници и 59 екипаж. Първоначалното преброяване на пътниците, които са открити в спасителните лодки, обаче показва, че липсват между 10 и 12 души, става ясно от репортаж на телевизия Скай, който се позовава на високопоставен представител на бреговата охрана.

Фериботът “Юрофери Олимпия”, пътуващ по линията Игуменица (Гърция) – Бриндизи (Италия), се запали около 4.30 часа край Корфу, Западна Гърция.

Предполага се, че пожарът е започнал от гаражното помещение, като за няколко минути е обхванал целия корпус на плавателния съд. Жители на близки острови съобщават, че са чули взривове от кораба, вероятно от горивото в автомобилите.

В ход е спасителна операция с участието на гръцката и италианската брегова охрана, противопожарни съдове, хеликоптери, гръцката фрегата “Идра” и намиращи се наблизо кораби.

По последна информация на спасителните кораби до момента са качени 278 души, които ще бъдат отведени в Корфу. Един пътник е с дихателни проблеми в следствие на пожара и е настанен в болница.

dir.bg