ОИЦ – ДОБРИЧ В ПОМОЩ НА ОБЩИНИТЕ В ИНТЕГРИРАНИЯ ТЕРИТОРИАЛЕН ПОДХОД

0
323

Експертите от Областен информационен център – Добрич участваха в работна среща между Общините град Добрич и Добричка. Целта бе да се обсъдят възможностите за партньорства за подготовка на концепции с проекти за Интегриран териториален подход през новият програмен период 2021-2027 г.

В срещата участваха Росица Йорданова, зам.-кмет “Икономическо развитие, европейски фондове” в Община град Добрич, инж. Румяна Иванова, зам.-кмет “Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика” в Община Добричка и експерти от двете общини.

Приоритетите, заложени в Плана за интегрирано развитие на Община Добричка за периода 2021-2027 г., бяха изложени от инж. Румяна Иванова. Тя заяви, че част от направленията, в които общината ще насочи усилията са подобряване на пътната, ВиК и социална инфраструктура.

Г-жа Росица Йорданова заяви, че на този етап експертите от Община град Добрич са набелязали проектни идеи, с потенциал за разгръщането им в концепции за интегрирани териториални инвестиции.

От двете страни бяха посочени конкретни проектни идеи, заложени в плановете за интегрирано развитие, с чието реализиране ще могат да се разрешат конкретни проблеми на територията на двете общини.

Основната роля на експертите от ОИЦ бе да улесни двете общини в идентифицирането на интегрирани проектни идеи, съгласно приоритетите през програмен период 2021-2027 г. Присъстващите бяха информирани за възможните източници на финансиране и допустимостта на проектните идеи. На екипите от община Добричка и община град Добрич бяха представени допустимите дейности за финансиране по проекта на интервенциите за общините по Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г., по Програма „Развитие на регионите“ за периода 2021 – 2027 г. и по останалите програми за периода.

В края на срещата и двете общини заявиха готовността си за следващи срещи с по-широк състав от експерти, и желание за сформиране на партньорства, което ще допринесе за решаване на проблеми в региона и разгръщане на социално-икономическия му потенциал за развитие.

Като част от „Звеното за медиация“ и „Звеното за публични консултации“ към Регионалният съвет за развитие в Североизточния район, Областният информационен център – Добрич ще участва активно в прилагането на новия регионален подход в България и изпълнението на Интегрираните териториални инвестиции през програмен период 2021 – 2027 г.

 

Областен информационен център – Добрич