• Водачите, седнали зад волана под влиянието на алкохол или наркотици, ще заминават към съда по бързата процедура

Шофьорите, седнали зад волана под влиянието на алкохол или наркотици, ще заминават към съда по бързата процедура.

В Районна прокуратура – Пловдив е създадена необходимата организация наказателните производства по тези дела да приключват в максимално кратки срокове, увери районният прокурор Чавдар Грошев, цитиран от “Марица“.

Провеждането на бързо производство означава, че разследването по тези дела приключва в седемдневен срок, а в много случаи и за по-кратко време. Така максимално се скъсява периодът от извършване на деянието до получаване на съответното наказание, отговарящо на обществената му опасност.

Средно по 900 водачи на година в Пловдив и региона получават обвинение за шофиране в неадекватно състояние, съобщи още прокурор Грошев. По толкова са били нарушителите през 2020 и 2021 година. От началото на 2022-ра на съд са предадени над 300 нарушители.

Според закона седналите зад волана с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, както и след употреба на наркотици, се наказват с лишаване от свобода и глоба, като затворът не може да се заменя с друг вид наказание.