ОБЯВИХА НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДИТЕ „ДОБРИЧ“ ЗА 2016 Г.

0
841

Комисията за присъждане на годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката, назначена със заповед на кмета Йордан Йорданов, определи тазгодишните им носители.

Комисията присъжда колективна годишна награда за 2016 г. в областта на културата и науката „Добрич“ (диплом и 1500 лв. парична награда) на регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“ за организацията и активното участие във Военно-историческия фестивал „Добричката епопея 1916“ (26-28.08.2016 г.) по повод 100 години Добричка епопея и активно участие в изложбите на Регионален исторически музей – Добрич: „Оръжия и униформи от времето на Втората световна война (септември 2015 – февруари 2016 г.), „И сложиха главите си за отечеството“ – изложба, посветена на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война и осъществен открит урок с ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – Добрич (март – май 2016 г.) на същата тема, изложбата „Оръжия и униформи от времето на Първата световна война“ (септември – декември 2016 г.), както и за организиране и активно участие в различни събития с международен, национален и регионален характер.
Индивидуалната награда за 2016 г. в областта на културата и науката „Добрич“ (диплом и парична награда 1000 лв.) се присъжда на Радослав Симеонов – за цялостния му принос в подготовката на събитията за отбелязване на 100 години от Добричката епопея, за изследването „Те загинаха за Добруджа“ и за албума „Добруджа във войните за национално обединение“, подготвени съвместно с Петър Бойчев – Директор на Исторически музей Тутракан, за мобилната изложба, посветена на освобождението на Добруджа през 1916 г., за активното участие в подготовката на юбилейния вестник „100 години от освобождението на Добруджа“, за актуализация на експозицията „Добричката епопея 1916 г.“ във Военно гробище музей Добрич.
Комисията за присъждане на годишни награди „Добрич“ в областта на културата и науката присъжда грамоти за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания на:
• Божана Тонева – хормайстор на Хор „Добруджански звуци“ – за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 52 години трудов стаж и във връзка с 80-годишния й юбилей (10.10.1936 г.).
• Маргарита Ангелова – хорист в Хор „Добруджански звуци“ – за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 50 години певчески стаж и във връзка със 75-годишния й юбилей (26.09.1941 г.).
• Енчо Ангелов – хорист в Хор „Добруджански звуци“ – за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 53 години певчески стаж и във връзка с 80-годишния му юбилей (февруари 1936 г.).
• Атанас Пеев – почетен гражданин на град Добрич, журналист, почетен краевед, родовед – за активната му работа като краевед и родовед и по повод 80-годишния му юбилей.
•  Димитричка Боева  – ръководител на Танцова школа при Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“ – за изключително успешната й дейност като ръководител на танцовата школа и по повод 60-годишния й юбилей.
• Димитър Дуков – журналист, кореспондент, коментатор, анализатор – за изключителната му дейност в журналистиката и по повод 70-годишния му юбилей.
• д-р Кремена Митева – гл. уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ – за изключителен принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство и по повод 50-годишния й юбилей.
• Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич – за активността й в различни културно-образователни прояви в града и приносът й за индивидуалното творческо развитие на гражданите и стимулиране на творческият им потенциал и въображение.
Протоколът от решенията на комисията е утвърден от кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов. НДТ