ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ ПРИЕ ВАЖНИ РЕШЕНИЯ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА КРИЗАТА

0
655

 

 

Общинските съветници на Добрич приеха Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Общината. С решението се удължава срокът за плащане на такса за битови отпадъци за 2020 г. с 5 % отстъпка до 30.06.2020 г.

Родителите няма да заплащат една месечна такса за ползване на детска ясла и детска градина, ако в периода на извънредното положение, поне един от тях е освободен от работа, регистриран е в бюрото по труда и таксата не се финансира по друг ред, гласуваха още местните парламентаристи.

Гласуваните текстове предвиждат още  да не се заплаща такса за ползване на сезонни тераси към заведения за хранене и развлечения, такса за ползване на Центъра за базарна търговия /Битака/ по бул. “Русия“, за периода на извънредното положение. На предплатилите съответните такси от момента на извънредното положение, но преустановили дейност поради извънредната ситуация, таксите ще се считат платени за месеците, следващи края на извънредното положение.

Всички търговци – наематели на общински обекти в Добрич, чиято търговска дейност е преустановена в резултат на приетите нормативни ограничителни мерки, се освобождават изцяло от заплащане на дължимите наеми, за целия срок на обявеното извънредно положение. Това реши на днешното си заседание Общинският съвет на Добрич.

Гласувано бе да се намалят с петдесет процента  дължимите наеми, за целия период на извънредното положение, за всички търговци-наематели на общински обекти, чиято търговска дейност е намаляла с минимум петдесет процента, в резултат на  приетите нормативни ограничителни мерки. Ще се изискват счетоводни документи, с които да се доказва намалението на търговската дейност, реализирана в общинския обект.

За търговци – наематели, учредени преди март 2019г., изискването е намалението на търговската дейност да е не по-малко от петдесет на сто процента за срока на извънредното положение, спрямо същия период през 2019година. За търговци-наематели, учредени след март 2019г. – не по-малко от петдесет на сто процента за срока на извънредното положение,  спрямо усреднените приходи за януари и февруари на 2020 година.

За освобождаване и намаляване на дължимия наем могат да кандидатстват търговци-наематели на общински обекти, които са местни физически или юридически лица, както и чуждестранни юридически лица, които осъществяват дейност на територията на Добрич, нямат задължения за неплатени наеми, данъци и такси към Общината, не са обявени в несъстоятелност или не се намират в производство по несъстоятелност или ликвидацияп и през периода на извънредното положение не са прекратили трудови договори на работници или служители, които са били наети от търговеца-наемател, на работа в конкретния общински обект, преди обявяването на извънредното положение, решиха още съветниците.

Местните парламентаристи на Добрич гласуваха още да се намали еднократно с петдесет процента, дължимата за един месец наемна цена на общинско жилище при условие, че поне един  член от семейство или домакинство с установени жилищни нужди е останал без работа и е регистриран в „Бюро по труда“ през  периода на извънредното положение. Изключение се прави за наемите, заплащани по Закона за хората с увреждане и отпускането на целеви помощи за наем на общинско жилище, съобщи Дарик радио Добрич.