Общинският съвет на Добрич одобри увеличението на заплатата на кмета

0
105

Общинските съветници на Добрич гласуваха по време на редовно заседание днес увеличението на заплатата на кмета на 6800 лева. Общо 40 съветници гласуваха докладната, като „за“ гласуваха 31, против бяха седем общински съветници, а двама се въздържаха.

Докладната записка бе внесена от заместник-кмета „Финанси и общинска собственост“ Станка Николова. Тя посочи, че със Закона за държавния бюджет на Република България /ЗДБРБ/ за 2024 год. в дейност „Общинска администрация“ е предвидено увеличение на разходите за персонал на общинските администрации, като в тези средства е разчетено и увеличение на заплатите за кметовете.

Докладната предизвика и дебат по темата, тъй като съветниците са получили и становище на одитор, който посочва, че възнагражденията им трябва да се определят почасово. Ръководителят на звено “Вътрешен одит” в Община Добрич Диян Георгиев посочи, че възнаграждението на общинските съветници трябва да е почасово, а не месечно и по този начин се нанасят „милиони щети върху общинските бюджети в цялата страна“. Според него, като консултант към Националното сдружение на общините в Република България, това е становище и на всички одитори към общинските администрации. Ако продължава да се изплаща пълно месечно възнаграждение на общинските съветници, това би довело до демотивация на служителите в местните администрации. Вторият риск е свързан с общинския бюджет, тъй като в него не са предвидени източници за повече приходи, каза още Георгиев.

Общинският съветник Герман Германов уточни, че заплатата на кмета идва от държавния бюджет, а на общинските съветници от бюджета на Общината. Той каза, че ще подкрепи докладната, защото възнаграждението на кмета не е променяно често, а от него зависят и заплатите на кметския екип, председателя на Общинския съвет и общинските съветници.

Групите в местния парламент подкрепиха увеличението, само от „Възраждане“ предложиха увеличението да е съобразено със средния годишен индекс на инфлация за страната – 10%, което не беше одобрено от мнозинството в залата.

Кметът Йордан Йорданов, каза че дарява по 5000 лева от заплатата си всяка година за талантливи деца на Добрич. „Даренията, които ще продължа да правя за децата на Добрич, ще бъдат в по-голям размер“, каза Йордан Йорданов.