Общинити  Добрич и Добричка ще получат финансиране за екологосъобразна мобилност

0
437

 

Финансиране ще получат и 15-те общини, участвали в процедурата

15 предложения за изпълнение на инвестиции за екологосъобразна мобилност на обща стойност 98,4 млн. лв. ще бъдат финасирани по Националния план за възстановяване и устойчивост. Средства ще получат всички общини, кандидатствали в партньорство с други общини и с оператори на обществена услуга за превоз на пътници. Това стана ясно след като приключи оценката на подадените предложения по процедурата „Екологосъобразна мобилност“. Почти 28 млн. лв. е собственият принос на общините. Той ще бъде инвестиран в част от дейностите, заложени в предложенията. Проектите предвиждат да бъдат доставени 97 нови превозни средства с нулеви емисии, както и да бъдат изградени 68 зарядни станции. В 7 общини ще бъдат внедрени интелигентни транспортни системи. Ще бъдат разработени или актуализирани Генералните планове за организация на движението на 15 общини, а в 17 общини ще бъдат изпълнени инфраструктурни мерки в подкрепа на пешеходци и велосипедисти, вкл. ще бъдат изградени почти 30 км велоалеи.

Допустимите за финансиране дейности включват доставка на нови превозни средства с нулеви емисии, зарядни станции за превозните средства на обществения транспорт, включително изпълнение на съпътстващи мерки за осигуряване на зарядните станции, разработване и въвеждане на интелигентни транспортни системи, изпълнение на инфраструктурни мерки за безопасна градска мобилност, насочени към уязвимите участници в движението – пешеходци и велосипедисти, разработване/актуализиране на Генерални планове за организация на движението.

Изпълнението на проектите ще допринесе за постигане на основните цели на процедурата, които са свързани с подкрепа за устойчивата градска мобилност чрез мерки за развитие на екологични, безопасни, функционални и енергийно ефективни транспортни системи, създаване на обществен транспорт с по-малко потребление на енергия, което ще доведе до спестяване на публичен ресурс; реализиране на ефективна свързаност между градските и селските райони.

Сред  петнадесетте проекта, които получават финансиране, е и този на Община град Добрич в партньорство с Община Добричка.

Предложение за изпълнение на инвестиции” Интегрирани мерки за екологосъобразна мобилност” е предвидено като естествено продължение на проект” Развитие на интергирана система на градския транспорт на Добрич”, който се изпълнява по Оперативна програма” Региони в растеж” 2014-2020 г. Благодарение на натрупания опит от предходния проект Община град Добрич предвижда да разшири обхвата на интергираните мерки, като следва екологични подходи и принципи при въвеждането им в транспортната инфраструктура с цел постигане на климатичните цели, поставени пред членовете на Европейския съюз.

Предложението е заложено да се изпълни в партньорство с оператор на обществена услуга и вътрешен оператор ” Градски транспорт Добрич” ЕООД и Община Добричка, с която се формира естествена функционална зона. Основната цел на проекта е да се намалят вредните емисии от градския транспорт, като се внедрят 8 електробуса и се осигурят 4 зарядни станции за нормалното им функциониране. Друга цел е да се постигне по-голяма безопасност на движение във функционалната зона – Добрич – Добричка, като се осигури автономна осветяемост на възлови пешеходни пътеки в двете общини. За целите на по-лесно, бързо и удобно придвижване на ползвателите на градски транспорт е заложено надграждане на внедрена система за неговото управление.

Всички мерки, които налагат реализираните проекти и предстоящите инвестиции е необходимо да са описани и внедрени в актуален генерален план за организация на движението в гр. Добрич.

Обща стойност на допустимите разходи по проекта са в размер на 8 266 526,00 лв.

Условия за изпълнение на одобрените инвестиции – Приложение Е2 към Насоките за кандидатстване, както и проект на Договор за финансиране по процедурата – Приложение Е1, са достъпни на страницата на МРРБ: Утвърдени насоки за кандидатстване по процедура BG-RRP-8.013 „Екологосъобразна мобилност“ | МРРБ (mrrb.bg), както и в Информационната система за Механизма за възстановяване и устойчивост (ИСУН 2020, раздел НПВУ). В Информационната система може да бъде намерено и Ръководството за работа с ИСУН 2020 по ПВУ. Указанията за Електронно отчитане по ПВУ в ИСУН 2020 са достъпни на следния интернет адрес: https://www.youtube.com/watch?v=w5gXAjejmpg.