Добрич, Юлия Христова, БТА
Община Тервел ще подкрепи с близо 30 000 лева през новата учебна година паралелки, в които заради демографската криза децата са по-малко от определения от държавата стандарт. Предвижда се в общинските училища да функционират 38 маломерни и три слети паралелки, се посочва в доклад на кмета Симеон Симеонов, който ще бъде обсъден на предстоящото заседание на общинския съвет.
Финансирането се осигурява до края на календарната година като две учебни заведения – обединеното училище “Васил Друмев” в село Орляк и основно училище”Паисий Хилендарски” в Безмер, ще се справят със ситуацията в рамките на собствения си бюджет.
Първият училищен звънец тази година ще бие едва за петима ученици в слята паралелка на първи и трети клас в защитеното училище “Отец Паисий” в село Нова Камена. Също толкова ще са децата и в класната стая на втори и четвърти клас. Слята паралелка на първокласници и третокласници ще има и в началното училище “Христо Ботев” в село Каблешково.
По 6-7 до осем в паралелка са най-големите ученици – от седми до десети клас в обединеното училище “Д-р Петър Берон” в село Коларци. Всички паралелки в основно училище “Христо Ботев” в село Зърнево, в което общо ще учат 65 деца, ще бъдат маломерни.