Община Перник възнамерява да поеме нов краткосрочен общински дълг за осигуряване на оборотни средства за обезпечаване на задължения

0
4



Община Перник възнамерява да поеме нов краткосрочен общински дълг за осигуряване на оборотни средства за обезпечаване на задължения. Той е в размер на 2,5 млн. лв. с до 3,5 процента годишна лихва. Това става известно от докладна записка на кмета Станислав Владимиров, която предстои да се разгледа и гласува на извънредната сесия на Общинския съвет утре.

Необходимите средства, под формата на краткосрочен общински заем, ще се вложат за разплащане на задължения. Поемането на краткосрочния общински дълг е обусловено от продължаващото преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от военния конфликт в Украйна и високия ръст на инфлацията през 2022, 2023 и 2024 година, дали отражение и на национално ниво.

„Община Перник се намира в затруднено положение да обезпечи плащанията, свързани с нормалното ѝ функциониране“, се казва в документа. В него е посочено още, че ако администрацията не погаси задълженията си, в първия ден след изтичането на срока дължимата сума към датата на падежа ще бъде просрочена- „В случай на просрочие ще бъдат предприети действия, които биха утежнили финансовото положение на Община Перник, както и биха се отразили негативно на реализирането на планираната инвестиционна програма за 2024 година“, се пояснява в докладната записка. В нея е предложението заемът да се възстанови на три вноски в рамките на една година.

На утрешната си сесия съветниците ще решат и дали кметът на Перник да подпише анекс за удължаване с една година на плащанията по главницата за рамков кредит с „Фонд Флаг“ ЕАД с цел реализацията на проекти, по които общинската администрация е бенефициент. 

/ВД/



Източник БТА