Община Крушари с три одобрени проекта /ОБНОВЕН/

0
1065

Ежегодната кампания „Обичам природата и аз участвам 2020“ на ПУДООС, се оказа особено успешна за община Крушари. Общината кандидатства с четири проекта – три за кметства от селата и един за общинския център, Окато оценителната комисия е класирала за финансиране три от тях.

Одобрените проекти за селата Бистрец и Ефр.Бакалово включват почистване и облагородяване на общо достъпни пространства в центровете на селата, като дейностите по почистване ще са изцяло с доброволен труд от жителите от селата. За естетизиране на външните пространства ще бъдат засадени нови дървесни видове, вечно зелени храсти, сезонни цветя. На площада пред читалището в с.Ефр.Бакалово ще се оформи мини розариум с катерливи рози и щамбови рози. И в двете села е ще бъдат доставени пейки и маси за тихи игри, цветарници, кошчета за отпадъци. Около монтираните дървени перголи ще бъдат засадени многогодишни увивни растения.

Проектът „Нов живот за стария парк“ в Крушари, който също е одобрен, включва пълно почистване на парка, разположен на  осем декара. Ще бъде доставено и монтирано подходящо парково оборудване – пейки, мозаечни маси за тихи игри – шах и табла. Основен акцент на проекта е изграждането на живи зелени огради от туя смарагд, кълбовидна туя великан, а с пълзящи елхи и червен сибирски дрян ще се оформят специални алпинеумни петна в парка. Цялостната концепция и на трите проекта е използване в максимална степен на природни материали – дървесни видове, храсти, цветя и свеждане до минимум влагането на изкуствени материали.

Реализирането на трите проекта е първото си като мащаби и локация начинание, в което грижата за околната среда и обществените пространства е съвместен приоритет и осъзнат ангажимент на местната власт и местната общност.