ОБЩИНА КРУШАРИ ПОЛУЧАВА НАД 200 000 ЛЕВА СУБСИДИЯТА ЗА ЧИТАЛИЩНА ДЕЙНОСТ

0
236

В седем населени места от общината функционират културно-просветните институции – Крушари, Александрия, Коритен, Полковник Дяково, Лозенец, Телериг и Ефрейтор Бакалово.

В община Крушари заседава комисия, включваща председатели на настоятелствата, секретари и общински експерти.  Пред комисията беше представена дейността на местните читалища през 2022 г. и финансовите отчети към тях. Общият извод от направения анализ се обединява около мнението, че през 2022 г. средствата са били в достатъчен размер, което не е наложило дофинансиране на или ограничаване на част от техните дейности.

След близо двегодишно ограничаване на дейността на местните културни институции, предизвикано от Ковид -19, през изминалата година, читалищата уверено възстановиха традиционните си форми на самодейност. Всички отчитат участия в регионални и национални фолклорни конкурси, събори и надпявания, като съставите от Крушари са завоювали три златни медала от фолклорни конкурси в Китен, Рибарица и Калипетрово. Първо място на фестивала „С мирис на теменуги“ е присъдено на певиците от Полк. Дяково. Самодейците от Телериг и Ефр. Бакалово представиха достойно общината в международния фестивал „Балкан фолк фест“ в гр. Одрин, както и на други регионални фестивали.

За местната общност самодейците възстановяват стари обичаи – Сирни Заговезни, Великден, Гергьовден, Ашуре традицията и обичаите, свързани с Курбан Байрям, Жътва, Коледа и други. Участието на жените от читалището в с. Коритен в празници с кулинарни елементи винаги носи отличия за тяхното представяне.

Над 160 любители на народното творчество търсят в читалищата различни форми на изява – песни, танци, възстановки, кулинарни кръжоци. Към читалищата функционират групи за стари градски песни, групи и състави за автентичен и обработен фолклор – песни и танци, детска вокална група. Две женски групи за турски фолклор са част от самодейните състави в читалищата Телериг и Ефр. Бакалово.

Новосформираната група за обработен фолклор „Добруджански пламък“, която започна репетиции преди броени дни към НЧ „Йордан Драгнев – 1894“ – с. Крушари, вече наброява над 30 участника. Идеята на настоятелството, инициирало нейното създаване, е търсене на нови и нови възможности все по-широк кръг от жители на селото да се „завърнат“ на сцената. В голямата си част, новопривлечените самодейци като деца или младежи са били танцьори в съществувалите някога детски и младежки танцов състав в селото.

https://www.dobrichonline.com/