Добрич, 28 юни /Юлия Христова, БТА/
Община Добрич ще финансира повече медицински дейности в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, предвижда проект за правилник за отпускане на помощта за лечение, който е предложен за обществено обсъждане.
Общината възнамерява занапред да подпомага двойки с до 1500 лева за първоначални изследвания за доказване на стерилитет, за съпътстващи оперативни лечения, както и за минималния набор задължителни изследвания за извършване на инвитро процедурата. Досега семействата с проблеми, които искат да се сдобият със своя рожба, можеха да разчитат на подкрепа до 3000 лева за самата инвитро процедура. Според предлаганата актуализация на правилника семействата ще могат да кандидатстват за подпомагане и в двете направления, но финансирането няма да е в рамките на една календарна година.
Общината планира да осигури 15 000 лева през 2021-а по програмата, като с разширяване на обхвата на финансираните дейности се смята, че ще се даде възможност на повече хора с репродуктивни проблеми да се лекуват. През последните няколко години в Добрич са одобрени 11 семейства за подкрепа, като осем от тях вече са получили финансиране и са родени три бебета, посочват от общината.