Община Добричка и румънският град Кълъраш ще действат заедно при възникване на бедствия

0
431

Проект “Съвместно управление на риска и партньорство в трансграничен регион Кълъраш-Добрич” по програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG 2014-2020 представи днес Ели Петрова, началник дирекция “Хуманитарни дейности, европейски проекти, програми и икономическа политика” в Община Добричка. В Добрич тя участва в конференцията на БТА по проекта “Европа в България: Общо Бъдеще”, който Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейската комисия.

Обща стойност на програмата, реализирана съвместно с румънските партньори, е 518 237 евро, от които националното финансиране е 67 365 евро, обясни Петрова. Водещ бенефициент е Община Добричка в партньорство с Инспектората за извънредни ситуации на окръг Кълъраш.

Основната цел на проекта е осигуряване на ефективно управление за съвместна намеса при извънредни ситуации, увеличаване на координацията и ефективността на органите, както и ранно предупреждение за възникване на проблеми, обясни Петрова.

В рамките на договора е купено специализирано оборудване, в което са включени дрон, високопроходими автомобили, надуваема лодка. Разработени са обща стратегия и план за действие за реакция при рискови ситуации, допълни Петрова. По думите ѝ в рамките на проекта са реализирани симулации, както и информационни кампании в училища в община Добричка и серия семинари. Петрова подчерта, че е изградена и партньорска мрежа, която ще е основа за успешни бъдещи проекти.

Акцент в работата бяха симулациите на спасителни дейности при бедствие, обясни Петрова. По думите ѝ събитията са проведени през август миналата година в Добрич и през октомври в Кълъраш.

В рамките на информационната кампания по проекта са проведени 10 специализирани обучения, обхванати са над 1000 деца и възрастни. Факт е брошура “Бъди подготвен”, направен е и филм.

Петрова разказа, че общината продължава да работи активно за изпълнение на нови проекти, някои от които са в процес на одобрение. Те са насочени към подобряване инфраструктурата в няколко села, модернизация на социалната инфраструктура, включително доставка на легла за дом за хора с деменция, както и на кухненско оборудване за “Домашен социален патронаж” в Дончево. Общината е подала проект и по Плана за възстановяване и устойчивост, като търси финансиране за изграждане на системи за изкуствено осветление в 10 населени места.

БТА, снимка: Красимир Кръстев