В обществени сгради в Балчик в следващите няколко години може да бъде внедрена нова технология за отопление – с дървесен чипс, разходите за чието производство са значително по-ниски отколкото за дървесните брикети и пелети. Това предвижда нова общинска програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива в периода до 2024 година, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.
Горските площи заедно с полезащитните пояси достигат 64 000 декара, или 12.2 на сто от територията на общината, като най-голям е делът на горите в землищата на крайморските села Кранево, Рогачево, Църква, Оброчище, се посочва в програмата. Отпадъците от дърводобива и малоценната дървесина, които сега не се използват, могат да бъдат усвоени само след раздробяване на трески и дървесен чипс. Внедряването на оборудване за производството на такава суровина ще намали разходите и ще увеличи ефективността на отоплителните инсталации в обществените сгради, смятат експертите.
Голям неизползван потенциал имат и растителните отпадъци в общината. В кратки срокове и без големи разходи може да бъде внедрено специализирано оборудване за събиране, уплътняване и транспортиране на стъбла от царевица, слънчоглед и други растителни отпадъци като източник на енергия, предвижда общинската програма.