Обсъдени са възможностите за съвместно сътрудничество на АПИ и община Добрич за проекти по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

0
247

Обсъдени са възможностите за подготовка на съвместни концепции на Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Добрич за интегрирани териториални инвестиции и сключване на партньорски споразумения за проекти, с които да се кандидатства за финансиране по приоритет 2 на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. В проведената работна среща  участваха инж. Калоян Киров, член на УС на АПИ, представители от областната администрация на област Добрич, инж. Георги Стратиев – директор на Областно пътно управление – Добрич, и кметове на общини в областта и др.

Припомняме, че Агенция „Пътна инфраструктура“ изпрати покани до всички общини за сътрудничество в подготовката на проекти в партньорство, с които да се кандидатства за финансиране по приоритет 2 на Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Приоритет на Програмата „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. е реализиране на проекти за интегрирано градско и регионално развитие с фокус върху 50-те общини в шестте региона за развитие. Срокът за подаване на подготвените концепции към Регионалните съвети за развитие е краят на септември 2023 г.

Във връзка с посещението в областта, инж. Калоян Киров съвместно с областния управител Йорданка Костадинова, кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров и директора на ОПУ – Добрич инж. Георги Стратиев извършиха инспекция на една от най-натоварените отсечки в областта – II-29 Добрич – Йовково. Обсъдени са състоянието на настилката, интензивният трафик и спирането на тежкотоварни автомобили в част от пътното платно, изчаквайки за преминаване през граничния пункт. Инж. Калоян Киров съобщи, че обществената поръчка за избор на изпълнител на проектирането и строителните работи при основния ремонт близо 32 км от второкласния път e прекратена. Той допълни, че  предстои обявяването на нова тръжна процедура до края на годината.

 

презцентър  АПИ