Археолозите са открили примери за изгубената азбука. Създаден е от цивилизация, съществувала преди около 3000 години и се споменава няколко пъти в Библията.

От 1964 г. учените са открили 15 странно издълбани плочи на мястото на древно селище в Йордания. Нови изследвания показват, че те са направени от ханаанците, местна група, живяла в Близкия изток до втората половина на 13 век пр.н.е.

Този народ се споменава няколко пъти в Стария завет, включително в книгите Битие, Левит, Второзаконие и книгата на Исус Навин. Израилтяните водят войни с ханаанците и в крайна сметка превземат по-голямата част от техните земи. Но преди това, през бронзовата епоха, ханаанците са живели в целия Южен Левант, тоест на територията на съвременния Израел, Газа и Западния бряг, Йордания, Ливан и части от Сирия. Глинените плочки датират конкретно от тази епоха.

 

Учените са установили, че текстът на плочите е написан отляво надясно. Той съдържаше 29 уникални символа под формата на точки, вертикални ивици и други абстрактни дизайни.

Изследователите предполагат, че надписите са кратки поговорки на религиозни теми. Може би са принадлежали на храм, който е бил опожарен и разрушен преди няколко хиляди години.

Символите върху плочите са сходни с протосинайското писмо от средата на бронзовата епоха, както и с протоханаанските азбуки. Учените успяха да разкрият значението на някои от тях – например знакът „ayin“ означаваше „око“. Но ще трябва да се направят допълнителни изследвания, за да бъдат напълно преведени, казва Американското дружество за отвъдморски изследвания.