Областният управител участва във форум, организиран от Световната банка

0
90

 

Това е първото национално събитие по Споразумение за предоставяне от Световната банка на техническа помощ на МРРБ за изграждане на капацитет на регионалните и местните заинтересовани страни за прилагане на устойчиви и интегрирани подходи за регионално развитие

 Областният управител Йорданка Костадинова участва в събитие, организирано от Световната банка, което се провежда в Пловдив. Целта на форума е да се подобри капацитета на регионалните и местните власти за прилагане на интегрирани и устойчиви подходи към регионално развитие, като събитието е по Споразумение за предоставяне от Световната банка на техническа помощ на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Модератор в първия ден на форума е Карли Вентер – старши специалист „Градско развитие“ от Световната банка. В рамките на програмата днес се представят успехите на Румъния, Полша и Словакия. При откриване на събитието К. Вентер е представила анализ, според който в последните години има повишаване на Брутния вътрешен продукт на България, но същевременно вместо да се намалява разликата в развитието на отделните региони в страната, тя се увеличава. Основната цел, която Световната банка си поставя, съвместно с българското правителство и представителите на местните и регионални власти за следващите няколко години е намаляване на тези диспропорции, каза областният управител Йорданка Костадинова. Тя сподели още, че сред темите, които ще бъдат разгледани е изграждането на партньорства за интегрирани териториални инвестиции. Ще продължи да се подпомага Северозападната част на страната, където икономическият ръст е най-бавен, каза още Й. Костадинова.